Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zeneszerző nyomdokain
A Goldmark Énekegyüttes tagjai soproni, illetve Sopron környéki énekesek. Fotó: Arnold Mike

A Goldmark Énekegyüttes két hét múlva lép fel Sopronban

A zeneszerző nyomdokain

| Kóczán Bálint | Sztárok

Soproni és soproni kötődésű tagok alkotják a Goldmark Énekegyüttest, amely a régió zenei életének színfoltja szeretne lenni. Mike Rollanddal beszélgettünk a különleges együttesről, amely szeptember 25-ei soproni fellépésére is készül.

– Emlékezzünk vissza: hogyan született meg a Goldmark Énekegyüttes?

– Az együttes alakulásának története 2017-re tekint vissza, amikor egy önálló adventi hangverseny ötlete pattant ki a fejemből. Olyan embereket hívtam akkor a koncert megvalósításához, akiket már elég régóta ismertem ahhoz, hogy tudjam, mind zenei, mind pedig emberi hozzáállásban képesek a megálmodott produkciót nyújtani. A telt házas koncert megvalósulását csodaként éltem meg, és bízom benne, hogy az élmény a hallgatóságban is hasonlóképpen maradt meg. Ezután több fellépésünk is volt, különösen emlékezetes és megtisztelő volt számunkra, amikor a soproni Szent Mihály-templom újraszentelésének ünnepi szentmiséjén működhettünk közre 2020-ban. Nevünket egyébként a soproni térségben viszonylag sok időt eltöltő, századfordulós zeneszerzőről, Goldmark Károlyról kaptuk.


– Mi jellemzi a repertoárotokat?

– A repertoárunk meglehetősen széles spektrumú. A kora reneszánsztól a mai popslágerek különböző feldolgozásáig aligha van olyan stílus, amit ne próbáltunk volna ki. Nem is feltétlenül az az érdekes, hogy mit éneklünk, hanem inkább az, hogy miként adjuk elő. Gyakran egy művet a megszokott, hagyományos előadásmódtól kissé eltérően, kamaraegyüttesi előadásmódban szólaltatunk meg.

– Mennyire egészítitek ki egymást?

– Az együttes tagjai kivétel nélkül soproni, illetve Sopron környéki kötődésű, alapvetően amatőr–félprofi énekesek. Az eddig együtt eltöltött öt év alatt már szinte második családként tekintünk a nyolctagú együttesünkre. Ami közös bennünk, hogy az utóbbi pár évtized alatt több soproni formációban énekeltünk, nagyjából ismertük egymás „rezgéseit”.


– Hogy készültök a szeptember 25-i fellépésre?

– A Kult Petőfi városi rendezvényen fogunk legközelebb fellépni, amely során igyekszünk alapvetően vidám, pörgős darabokkal szórakoztatni a közönséget, de emellett felcsendül majd pár fülbemászó, kellemesen lágy dallam is, és persze Goldmark Károly vegyes kari művei közül is elhangzik néhány.

– Mi várható még ebben az évben?

– Szeretnénk az adventi időszakra még több önálló hangversenyt nemcsak idehaza, hanem Ausztriában is. Ezen felül az online térben fogunk jelentkezni meglepetéssel, amelyről egyelőre csak annyit árulnék el, hogy számunkra is új kihívást tartogató kísérlet lesz.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...