Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Amerikába készülnek
Varga Gábor, Polgár Éva és Borbély László novemberben lép fel az Egyesült Államokban. Fotó: Krisztian Willingstorfferr

Varga Gáborék a magyar zene értékeit juttatják el a tengerentúlra

Amerikába készülnek

| Kóczán Bálint | Sztárok

A világ ismert tengerentúli koncerthelyszínein lép fel Varga Gábor. A soproni dzsesszzongorista célja, hogy a magyar improvizatív zongorázást a legszebb népdalokon keresztül mutassa be az amerikai közönségnek.

– Hogyan jött ez a páratlan lehetőség?

– Természetesen nem egyik napról a másikra adódott. Mindez egy folyamat része. Az ötlet a kiadómtól érkezett, hiszen a másik két zongoraművész, Polgár Éva és Borbély Lászlón keresztül egy olyan koprodukciót álmodtunk meg, amely tartalmi és formai értelemben is remélhetőleg a világon mindenhol megállja a helyét.

– Mesélnél a tengerentúli programról, hogy épülnek fel az előadások?

– A program „nomen est omen” alapon a Kárpát-medence zenei világát hivatott megidézni. Éva és László Bartókot, Kodályt és Lisztet játszik a koncert első részében, a műsor második részben pedig a Kárpát-medencei népzenék improvizatív előadásmódjára épül általam. A koncert végén pedig mindhárman zongorázunk majd.

– A magyar népzene ezek szerint eljut a tengerentúlra is?

– Az alapvető koncepcióm az, hogy a magyar improvizatív zongorázást a legszebb népdalainkon keresztül mutassam meg a külföldi közönségnek, hiszen a dzsesszt mint műfajt világszerte magas színvonalon oktatják.

– Miről szólnak a napjaid, hogy haladnak az előkészületek?

– Jelenleg természetesen gyakorlással töltöm az időt. Ez normál esetben délelőtt két–három óra, délutánonként két, este pedig egy óra gyakorlást jelent. A logisztikai kihívásokkal pedig ugyancsak időben el kellett kezdeni foglalkozni.

– Van-e bármilyen kockázata ennek a turnénak?

– Mint minden előadás, természetesen ez is rejt rizikót magában, elsősorban a megvalósulás, illetve a vis major események rizikóját. A koncertek zenei, illetve művészi tartalmát illetően már sokkal magabiztosabban tudok a jövőbe tekinteni, hiszen úgy a program, mint a művésztársaim egyértelmű garanciát jelentenek arra, hogy aki megtisztel minket a jelenlétével, garantáltan pozitív értelemben felkavaró művészi élményben lesz része.

– Mit jelent ez a turné a karriered szempontjából?

– Minden koncert fontos, és minden előadásra úgy kell kiülni, mintha az lenne életem legfontosabb előadása. Vitathatatlan azonban, hogy ezek a helyszínek hozzáadnak a koncert zenei élményéhez, és zenei karrier szempontjából nagyon magas presztízsértéket képviselnek. Ugyanakkor a koncertsorozat messze túlmutat az egyéni ambíciókon. Szeretnénk megmutatni, hogy az a zene, mely évszázadok óta örömmel tölti el a Kárpát-medence lakóinak szívét, hasonló hatással befogadókra talál a világ bármely pontján.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...