Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ami VOLT, az majd lesz!

Búcsúznak az alapítók

Ami VOLT, az majd lesz!

| Sztárok

Két év Covid-szünet után tér vissza június 21-én a Telekom VOLT Fesztivál, amely közel 30 év alatt az egyik legerősebb hazai márkanév lett. Az idei szezonban a nagy fesztiválok közül a VOLT az első, amely újra zászlót bont. Az alapító–főszervező páros, a soproni származású Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert azonban pár napja bejelentette, hogy 2023-tól átadják az általuk vezetett két fesztivál, a VOLT és a Balaton Sound kormányát. A három évtizedes sikertörténet fontos állomásairól beszélgettünk velük.

Sok fesztivál alapítása és vezetése köthető a nevetekhez, többek között a Balaton Sound, a STRAND, de tulajdonosai voltatok a Szigetnek is. A VOLT mindkettőtök életében az „első gyerek”. Érezhetően megkülönböztetett figyelmet is kapott tőletek. Most mégis elengeditek a kezét. Nehezen teszitek?

Fülöp Zoltán: 19 évesek voltunk, amikor elindítottuk a VOLT-ot. A soproniak közül sokan talán emlékeznek rá, hogy a ’90-es évek elején Micsoda Buli! néven szerveztünk programokat Sopronban. Akkor még gimisek voltunk, mindent mi magunk csináltunk: DJ-ztünk az otthoni CD-játszókkal, jegyet szedtünk, plakátot ragasztottunk… Ebből a sorozatból nőtte ki magát a VOLT. Az első évben ezernél is kevesebben voltunk, aztán évről évre nőtt az esemény. 2001-ben költöztünk ki a Lövér Kempingbe, és ebben a majd’ három évtizedben volt olyan év, amikor 150 ezernél is többen jöttek el Sopronba. Általában jellemző mindkettőnkre az alaposság, de a VOLT-nak mindig megkülönböztetett figyelmet szenteltünk. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez egy majdnem egész éves munka, az intenzív időszakban pedig a napi 24 óra is kevés, hogy megvalósítsunk mindent, ami a terveinkben szerepel.

Lobenwein Norbert: Köztudott, hogy néhány évvel ezelőtt új tulajdonosa lett a cégünknek, amely a VOLT mellett a Sziget és a Balaton Sound szervezője is. Örömmel vállaltuk, hogy az eladás lezártáig mi vezetjük a VOLT-ot és a Balaton Soundot, 2023-tól azonban szeretnénk hátrébb lépni. A VOLT sorsát továbbra is a szívünkön viseljük, és pont olyanok szeretnénk lenni hozzá, mint a valódi szülők, akikre mindig számíthatnak a gyerekei. Érdemes tudni, hogy az új cég, a Superstruct a világ vezető fesztiválszervezője, ötvennél is több fesztivállal a portfóliójában. Jó kézben vannak nála a fesztiváljaink, akárcsak az itthoni kollégáinknál. Jó látni, hogy a kezdeti évekből is maradtak velünk kollégák, és közben egy olyan csapattá szerveződtünk, amellyel nemzetközi szinten is a legjobbak közé tartozunk.

Ha visszanéztek erre a 29 évre, biztosan jutnak eszetekbe kellemes emlékek, de akár nehéz pillanatok is. Említetek néhányat?

F. Z.: A legszebb pillanatok mindenképpen azok, amikor egy éves tervezői, szervezői munka után ezrek várnak arra, hogy beengedjük őket, kinyissuk a kapukat, aztán este a koncerteken időnként könnyes szemmel nézzük a hatalmas tömeget, az emlékezetes bulikat. Szokás mondani, hogy nem lehet próféta az ember a saját hazájában. Nekünk picit sikerült. Nagy dolog, ha összejön egy sikeres fesztivál, de az pláne, hogy ez a saját városunkban történhet meg.

L. N.: A fesztivál sorsát érintő nehézségek közül talán a helyszínnel kapcsolatos kérdéseken kellett a legtöbbet fáradoznunk. Néhány évvel ezelőtti miniszterelnöki egyeztetésnek köszönhető, hogy most van helyünk Sopronban, nem is akármilyen! A személyes életemet érintve biztosan az volt a legnehezebb év, amikor 2005-ben a fesztivál ideje alatt ment el az apukám. Testvéremmel és anyuval a kórházban vártunk, hallottuk a fesztivál zaját, és közben tudtuk, hogy a barátaim a kempingben velünk együtt zokognak.

Az első években a VOLT volt a magyar zenekarok egyik legfontosabb bázisa, később hihetetlen élményeket kaptunk a legnagyobb nemzetközi sztároktól. Kikre vagytok a legbüszkébbek, kikre emlékeztek igazán szívesen vissza?

F. Z.: A nemzetközi mezőnyben egy idő után olyan neveket sikerült elhívnunk, akikre álmunkban se mertünk gondolni. A The Cult volt az első személyes kedvenc, akiért sokat dolgoztunk Dan Panaitescu barátunkkal, a booking vezetőjével, aki pár éve sajnos hirtelen itt hagyott minket, azóta Csiszár Virág vezeti ezt a részleget. Már azokat a világsztárokat is nehéz felsorolni, akik felléptek a VOLT-on, ma pedig már fentről integetnek a rajongóknak. Lemmy a Motörheadből a soproni fellépés után pár hónappal halt meg. Említhetném a Prodigyt, amely háromszor koncertezett nálunk, vagy a VOLT történetének egyik legnagyobb sikerét, a Linkin Parkot, amely első, magyarországi koncertjét adta nálunk. A 2019-es VOLT leginkább várt csapata a Depeche Mode volt, több tízezren imádtuk, és persze nagyon szomorúak voltunk, amikor pár hete Andy Fletcher is itt hagyott minket. A VOLT a mi meggyőződésünk szerint mindig is a sokszínűségről szólt, ahol ugyanúgy telt házat hozott David Guetta, mint mondjuk az Iron Maiden.

L. N.: Említetted a nagy magyar bulikat is. Tényleg van mire visszaemlékezni… A kezdeti években sokáig nálunk tartották a lemezbemutatóikat vagy éppen a kiemelt évfordulójukat a legfontosabb magyar bandák, legyen szó a Heaven Street Sevenről, a Kispálékról, a Tankcsapdáról vagy éppen a Punnany Massifról. Pár éve a Halott Pénz nagyszabású szülinapi koncertjéről filmet is forgattunk. Sokszor jut eszembe, hogy Ákos élete első fesztiválkoncertjét is nálunk adta. Nehéz volt rábeszélni, és akkoriban még egy fesztiválon biztosítani is nehéz volt a koncertjéhez elvárt technikát, de összehoztuk. Emlékszem, pár nappal később felhívott, és egy budapesti étteremben egy üveg borral várt, hogy megköszönje. Azóta ő is otthon van a magyar fesztiválokon.

És ha nem a programot érintő sikerekre gondoltok?

L. N.: Két fontos elemet muszáj megemlítenem. Az egyik a névadó szponzorunkkal, a Telekommal kialakított viszony. Nem szponzori kapcsolat ez, hanem egy közös fejlesztés és fejlődés, kéz a kézben. Ugyanez a helyzet a város vezetésével és a soproniakkal. Nincs még egy hely az országban, ahol ennyire szoros lenne a kapcsolat.

Hogyan tovább?

F. Z.: Eddig is igyekeztünk nyomot hagyni Sopronban, nemcsak abban a 4–5 napban, amikor itt van a VOLT, hanem az év többi napján is. Erről szól a Csillagok Városa projekt, amelynek keretében másfél évtizede a hozzánk érkező világsztárokat 1–1 különleges székkel ajándékozzuk meg. Ezeket ef Zámbó István képzőművész készíti, mi pedig itt adjuk át a legnagyobb neveknek. Ők beleülnek, dedikálják, majd Sopronban állítjuk fel a székeket, hogy bárki használhassa. Ma már közel 30 helyen találkozhatunk Moby, Iggy Pop, Lemmy vagy éppen a Depeche Mode székével. Ezt a hagyományt 2023-tól is szeretnénk folytatni.

L. N.: 2023-tól elindítunk egy alapítványt. Szeretnénk a közönségnek és a hazai művészeknek is meghálálni az elmúlt, együtt eltöltött évtizedeket. Évente 2 millió forintos keretet szánunk arra, hogy fiatal zenészeket, zenekarokat támogassunk. Arról, hogy melyik két zenekar vagy előadó kapja ezt a támogatást, minden évben a VOLT nagyszínpadán fellépők döntenek majd.

Mi várható idén? Ha egyetlen koncertet vagy helyet kellene mondani, amit nagyon ajánlotok, melyik lenne az?

L. N.: Az idei újításaink közül a Telekom KRAFT Kertet várom a leginkább. Ez egy kedves liget, nappali programokkal és sok-sok meglepetéssel. Esténként a közönség lehet a DJ, mint egy házibuliban. A VOLT-appban lehet válogatni a dalok közül, és mindig az szólal meg, amit a legtöbben kérnek. Ha pedig koncertet kell mondani, Yungblud és a Passenger érdekel leginkább az idei kínálatból.

F. Z.: A legjobb pillanat minden évben a kapunyitás és amikor megszólalnak az első koncertek. A MUSE, a Killers nagy kedvenc, de a legjobb beszélgetések otthona minden évben a Poncichter Negyed. Soproniként ott érezzük igazán otthon magunkat.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...