Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ápoljuk megviselt bőrünket!
Télen érdemes olajosabb, zsírosabb krémeket választanunk – javasolja Mesterházy Márta kozmetikusmester. Fotóillusztráció: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Ápoljuk megviselt bőrünket!

| Madarász Réka | Sztárok

A hideg hónapokban bőrünk óriási terhelésnek van kitéve, anyagcsere-működése lelassul, ezért fel kell vennünk a harcot az időjárás viszontagságaival. Ilyenkor érdemes több időt szánnunk a bőrápolásra, és áttérnünk a táplálóbb krémek használatára.

Amint a hőmérséklet 8 fok alá csökken, romlik a bőr vérellátása, a vérerek összehúzódnak, így nem jut elég meleg a bőr felszínére.

– A faggyúmirigyek, amelyek a bőr felületén található vékony zsírréteget képezik, szintén jelentősen lecsökkentik a működésüket. Ha a hőmérséklet nagyon hidegre vált, le is állítják – tudtuk meg Mesterházy Márta kozmetikusmestertől. – Éppen ezért a bőr hidrolipid-egyensúlya felborul, melynek következtében kiszárad, kicserepesedik, pergamenszerűvé válik, rosszabb esetben viszket és hámlik – főleg a kézen és az arcon. Ám a tél az egész testünket megviseli, mivel a vastag ruhák alatt a bőr nem jut elég oxigénhez és fényhez. A ruha anyagával való állandó érintkezés durvává teheti a bőrt.

A testünk meghálálja, ha több figyelmet fordítunk az ápolására. Ha például rendszeresen járunk szaunába, a meleg levegő felpuhítja a bőrt, amiről utána könnyebben el tudjuk távolítani az elhalt hámsejteket. A peelingek használatát sem szabad azonban túlzásba vinnünk: mind az arcunkat, mind a testünket heti egyszer ajánlott leradíroznunk.

– A bőrünk vízzel való érintkezését is érdemes mérsékelnünk, továbbá olajosabb, zsírosabb krémeket választanunk – folytatta a kozmetikusmester. – Az ureatartalmú készítmények például segítenek elraktározni a nedvességet a bőr mélyebb rétegeiben. A ligetszépe gyógynövény erős védelmet biztosít a szervezetnek, C-vitamin-tartalma miatt pedig kiváló regeneráló és sebgyógyító. A jojoba hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a bőr, véd a kiszáradástól, serkenti a bőr regenerációját. Az ugyancsak bőrrokon tulajdonságokkal rendelkező ceramidos krémek apró lipidekből épülnek fel, amelyek a bőrben is előfordulnak természetes formában, viszont az idő előrehaladtával a mennyiségük csökken. Ekcéma, pikkelysömör esetén sokat segíthetnek, megelőzik a bőr kiszáradását. Akkor sem járunk rosszul azonban, ha argánolajos, sheavajas vagy méhviaszos termékek mellett döntünk.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...