Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bármikor elkezdhetünk sportolni
– Az állapotfelmérés során kiderül, hogy kinek, milyen mozgásforma ajánlott – mondta Kelemen Benjamin személyi és rehabilitációs edző. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Bármikor elkezdhetünk sportolni

| Madarász Réka | Sztárok

A tavasz beköszöntével egyre szívesebben mozdulunk ki a meleg kis fészkünkből. A ragyogó napsütés jelzi a bikiniszezon vészes közeledtét, vagyis épp itt az ideje, hogy elkezdjünk sportolni.

– Mivel felnőttként a testünk már nem kapja meg azt az egészséges terhelést, amit gyerekként például fára mászás közben, mindenkinek ajánlom a rendszeres mozgást – osztotta meg velünk a tapasztalatait Kelemen Benjamin személyi és rehabilitációs edző. – Minél előrehaladottabb korban vagyunk, annál fontosabb a rendszeres mozgás, hiszen lelassítja az öregedési folyamatokat, megelőzi a csontkopást, megnyugtatja az idegrendszert, javítja a közérzetet, az állóképességet, és még tovább sorolhatnám az előnyeit.

A számunkra megfelelő mozgásforma kiválasztása attól függ, hogy mihez vagyunk hozzászokva. Mivel a kor előrehaladtával nő a sérülés veszélye, a kezdőknek érdemes szakember segítségét kérniük.


– Az állapotfelmérés során kiderül, hogy kinek, milyen mozgásforma ajánlott – folytatta Kelemen Benjamin. – Ha tegyük fel, az illető egész nap ül, akkor nem feltétlenül a spinning a legjobb döntés, hiszen épp az lenne a feladata, hogy abban a heti két–három órában, amit az edzőteremben tölt, végre álljon fel, ugráljon, jógázzon.

A nők általában az alsótestük, a férfiak a felsőtestük edzésére törekszenek elsősorban, ám ez nem jelenti azt, hogy a többi testrészt el lehet hanyagolni.

– Ha valamelyik testrész erősebb lesz, mint a többi, felborul az izomegyensúly, a statika – részletezte a szakember. – Ha valaki például egyoldalúan csak a felsőtestét edzi, egy idő után nem fog tovább fejlődni, mert a szervezet törekszik az egyensúlyra. Ennek felborulása hosszú távon helytelen testtartáshoz, mozgásszervi problémákhoz vezethet, amit a szervezet fájdalommal jelez.

Vagyis bármilyen életkorban elkezdhetjük a testmozgást, viszont az legyen minél változatosabb! Ha hosszú távú egészségmegőrzésre és mozgékonyságra törekszünk, akkor az edzés tartalmazzon kardiovaszkuláris, erősítő és nyújtó–mobilizációs mozgást egyaránt.



Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...