Schmiedl Tamás hatvan
2025. 01. 29. | Kóczán BálintA hazai metál- és rockzene megkerülhetetlen alakja Schmiedl Tamás nemrég töltötte be a hatvanat. A sokak által csak Smiciként ismert énekes, gitáros,...
Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.
A téli időszakban a bélflóra egészségének fenntartása is kiemelten fontos, mivel az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen az optimális bélflóra.
Íme, néhány tipp és élelmiszer, amely segít a bélflóra egyensúlyának megőrzésében.
Fermentált ételek
Probiotikumokat, hasznos bélbaktériumokat tartalmaznak.
Savanyú káposzta: gazdag tejsavbaktériumokban, könnyen beilleszthető a téli étrendbe.
Kefír és joghurt: élőflórás változatokat válasszunk, amelyek probiotikumokat tartalmaznak, kisétkezésre, ételkészítéshez egyaránt szuper döntés.
Kimchi: a koreai savanyított zöldség gazdag probiotikumokban és antioxidánsokban.
Egyéb házi fermentált savanyúságok: káposztafélék, sárgarépa, uborka, cékla
Rostban gazdag ételek
A rostok a probiotikumok, hasznos bélbaktériumok táplálékai (prebiotikumok), így fontosak az egészséges bélflóra fenntartásához és támogatásához. Az úgynevezett vízben nem oldható rostforrások, emészthetetlen rostok továbbhaladva a vastagbélbe a bélbaktériumok segítségével alakulnak át hasznos anyagokká (rövid szénláncú zsírsavak), melyek táplálják a bélflórát, és a bélnyálkahártya egészségéért is felelnek.
Zabpehely: könnyebben emészthető, vízoldékony rostforrás, változatosan beiktatható.
Teljes kiőrlésű gabonák: barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, quinoal
Hüvelyesek: lencse, csicseriborsó, bab
Zöldségek: cékla, sárgarépa, kelbimbó, édesburgonya
Telítetlen zsírok
Az omega-3 zsírsavaknak szerepük van a gyulladások csökkentésében, és támogatják a bélnyálkahártya egészségét.
Tengeri halak: lazac, makréla, szardínia (hazai, nem tengeri hal, a busa)
Lenmag és chiamag darálva: kiváló rost- és omega-3-források
Olajos magok: mandula, dió, mogyoró
Gyulladáscsökkentésben szerepet játszó ételek
Gyömbér: javíthatja az emésztést és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
Fokhagyma és hagymafélék: prebiotikus hatásúak, és segíthetnek a védekezésben, támogatva a bélbaktériumok egyensúlyát.
Kurkuma: támogatja a bél egészségét, erős antioxidáns.
Hozzáadott cukor és feldolgozott élelmiszerek csökkentése
A túl sok cukor és feldolgozott élelmiszer felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Helyette részesítsük előnyben a természetes forrásból származó, tápanyagdús, feldolgozatlan ételeket!
Folyadékbevitel
A megfelelő hidratáció segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Télen is fontos, hogy elegendő vizet igyunk, kiegészítve meleg gyógyteákkal, például kamilla- vagy borsmentateával, amelyek nyugtató hatással lehetnek az emésztőrendszerre.
Mozgás és stresszcsökkentés
A rendszeres mozgás és a stresszkezelés (például jóga, meditáció) is pozitívan hat a bélflórára. Stressz esetén az emésztés könnyen felborulhat, ezért fontos a testi–lelki egyensúly.
A hazai metál- és rockzene megkerülhetetlen alakja Schmiedl Tamás nemrég töltötte be a hatvanat. A sokak által csak Smiciként ismert énekes, gitáros,...
Jelenleg három–négy zenekarban is dobol, az Omega tribute-formációban pedig Kóbor János korábbi vokalistájával játszik egy csapatban. A soproni Csóka...