Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bélflóránk támogatása télen
Fotó: Shutterstock

A dietetikus válaszol

Bélflóránk támogatása télen

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

A téli időszakban a bélflóra egészségének fenntartása is kiemelten fontos, mivel az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen az optimális bélflóra.

Íme, néhány tipp és élelmiszer, amely segít a bélflóra egyensúlyának megőrzésében.

Fermentált ételek

Probiotikumokat, hasznos bélbaktériumokat tartalmaznak.

Savanyú káposzta: gazdag tejsavbaktériumokban, könnyen beilleszthető a téli étrendbe.

Kefír és joghurt: élőflórás változatokat válasszunk, amelyek probiotikumokat tartalmaznak, kisétkezésre, ételkészítéshez egyaránt szuper döntés.

Kimchi: a koreai savanyított zöldség gazdag probiotikumokban és antioxidánsokban.

Egyéb házi fermentált savanyúságok: káposztafélék, sárgarépa, uborka, cékla

Rostban gazdag ételek

A rostok a probiotikumok, hasznos bélbaktériumok táplálékai (prebiotikumok), így fontosak az egészséges bélflóra fenntartásához és támogatásához. Az úgynevezett vízben nem oldható rostforrások, emészthetetlen rostok továbbhaladva a vastagbélbe a bélbaktériumok segítségével alakulnak át hasznos anyagokká (rövid szénláncú zsírsavak), melyek táplálják a bélflórát, és a bélnyálkahártya egészségéért is felelnek.

Zabpehely: könnyebben emészthető, vízoldékony rostforrás, változatosan beiktatható.

Teljes kiőrlésű gabonák: barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, quinoal

Hüvelyesek: lencse, csicseriborsó, bab

Zöldségek: cékla, sárgarépa, kelbimbó, édesburgonya

Telítetlen zsírok

Az omega-3 zsírsavaknak szerepük van a gyulladások csökkentésében, és támogatják a bélnyálkahártya egészségét.

Tengeri halak: lazac, makréla, szardínia (hazai, nem tengeri hal, a busa)

Lenmag és chiamag darálva: kiváló rost- és omega-3-források

Olajos magok: mandula, dió, mogyoró

Gyulladáscsökkentésben szerepet játszó ételek

Gyömbér: javíthatja az emésztést és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fokhagyma és hagymafélék: prebiotikus hatásúak, és segíthetnek a védekezésben, támogatva a bélbaktériumok egyensúlyát.

Kurkuma: támogatja a bél egészségét, erős antioxidáns.

Hozzáadott cukor és feldolgozott élelmiszerek csökkentése

A túl sok cukor és feldolgozott élelmiszer felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Helyette részesítsük előnyben a természetes forrásból származó, tápanyagdús, feldolgozatlan ételeket!

Folyadékbevitel

A megfelelő hidratáció segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Télen is fontos, hogy elegendő vizet igyunk, kiegészítve meleg gyógyteákkal, például kamilla- vagy borsmentateával, amelyek nyugtató hatással lehetnek az emésztőrendszerre.

Mozgás és stresszcsökkentés

A rendszeres mozgás és a stresszkezelés (például jóga, meditáció) is pozitívan hat a bélflórára. Stressz esetén az emésztés könnyen felborulhat, ezért fontos a testi–lelki egyensúly.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Schmiedl Tamás hatvan

Schmiedl Tamás hatvan

2025. 01. 29. | Kóczán Bálint

A hazai metál- és rockzene megkerülhetetlen alakja Schmiedl Tamás nemrég töltötte be a hatvanat. A sokak által csak Smiciként ismert énekes, gitáros,...