Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Együnk zöldséget, gyümölcsöt!

A dietetikus válaszol

Együnk zöldséget, gyümölcsöt!

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Az ősz a változatosság évszaka, amikor a természet bőségesen kínálja a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Az őszi termények nemcsak finomak, hanem tápanyagokban is gazdagok, amelyek segítenek felkészíteni a szervezetet a hidegebb hónapokra.

A sütőtök gazdag A-vitaminban, rostban és antioxidánsokban, amelyek támogatják az immunrendszert. Pürének akár más zöldséggel, például karfiollal vegyítve, levesnek elkészítve vagy sütve önmagában, illetve sütemények alapanyagként is ízletes.

A céklának magas a folsavtartalma, C-vitaminban és antioxidánsokban is bővelkedik színanyagainak köszönhetően. Fogyasztható nyersen, salátában, de sütve vagy főzve, akár főzeléknek elkészítve, rizottóhoz is remek választás.

A káposztafélék, mint a kelkáposzta vagy a vöröskáposzta, az ősz elengedhetetlen elemei. Rostban gazdagok, támogatják az emésztést (nagyobb mennyiségben puffadást okozhatnak), és sokféleképpen elkészíthetők: például savanyíthatjuk, fermentálhatjuk, készíthetünk levest, főzeléket, hozzáadhatjuk salátához, köretként párolva is finom.

Bár egész évben elérhető, az őszi sárgarépa különösen édes és ropogós. Tele van A-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek támogatják a bőr és a szem egészségét. Felhasználhatjuk levesben, salátákhoz, változatosan köretekhez (párolva, grillezve), fermentálhatjuk, süteményekhez is kiváló. Fogyaszthatjuk nyersen is a reggeli szendvics mellé.

A paszternák a sárgarépához hasonlóan édeskés ízű gyökérzöldség, amely különösen jól illik őszi húsos, illetve zöldséges ragukba, levesekbe vagy pürékbe.

Az alma az ősz egyik szimbóluma, könnyen elérhető mindenki számára, gazdag C-vitaminban, rostokban és különféle antioxidánsokban. Nyersen kisétkezésre, salátákba tökéletes, sütemények kedvelt összetevője, de húsokhoz kiváló alapanyag.

A lédús körte szintén rengeteg hasznos vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Az érett körte édeskés, tökéletes választás salátákba, desszertekhez például túróval vagy akár sült húsok mellé. Kisétkezésre önmagában, pár szem dióval fogyasztva is tökéletes.

A szőlő nagyszerű C-vitamin-, K-vitamin- és antioxidánsforrás, kiváló nassolnivaló, azonban magasabb cukortartalma miatt érdemes odafigyelni a mennyiségekre, főként annak, aki cukorbeteg. Fogyaszthatjuk saláta részeként, desszertben, kisétkezésre.

Az érett füge édes és gazdag rostban, kalciumban. Frissen vagy szárítva is ízletes, desszertekben, sütemények részeként, sajtokkal tálalva. Húsok mellé igazán különleges választás lehet. Amíg van friss füge, érdemes lecsapni rá. Téli időszakban aszalva is találkozunk vele, ilyenkor érdemes olyan terméket választani, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Kapcsolódó cikkek

St. Martin nagykoncert

St. Martin nagykoncert

2024. 09. 04. | Kóczán Bálint

A Sopronhoz és térségéhez sok szállal kötődő St. Martin nagyszabású koncerttel készül szeptember 7-én a fertőrákosi barlangszínházban.