Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hajfestés természetes anyagokkal
A természetes összetevőkből álló festék nem változtatja meg a haj struktúráját – mondta Bencs Judit fodrász. Fotó: Németh Péter

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Hajfestés természetes anyagokkal

| Madarász Réka | Sztárok

Egyre többen – a saját egészségük és/ vagy a környezetük védelme érdekében – a vegyi anyagok helyett a természetes eredetű összetevőkből álló hajfestékeket választják. A közhiedelemmel ellentétben ezek is tökéletesen fednek.

Bencs Judit fodrászként már majdnem tíz éve használ növényi hajfestékeket, és ezalatt azt tapasztalta, hogy ezekkel az anyagokkal dolgozni is élmény, hiszen nem szárítják ki a bőrét, és nem szív be a levegővel együtt ártalmas vegyületeket. Hogy kinek ajánlott áttérnie a természetes hajfestésre?

– Mi abból indulunk ki, hogy mindenkinek az eredeti hajszíne vagy az ahhoz közel álló a legelőnyösebb. A természetes hajfestékkel is ezt igyekszünk elérni – avatott be a részletekbe. – Ezekkel az anyagokkal nem tudunk hajat világosítani, de a legtöbb esetben nincs is rá szükség. A természetes hajszín határozza meg azt is, hogy ki, milyen színekből választhat.

A természetes összetevőkből álló festék nem változtatja meg a haj struktúráját, megmarad a természetes tartása, hulláma, a fénye fokozódik, vagyis tökéletesen egészséges lesz. Sokan keresik fel a szakembert olyan panaszokkal, hogy a korábban használt festékektől elkezdett hullani a hajuk, vagy kisebesedett a fejbőrük. Ezek a problémák mind megszűnnek. Az sem igaz, hogy ezek a festékek ne fednék el az ősz hajszálakat, ugyanis ősz hajból bármilyen meleg árnyalatú szín festhető. Hidegebb, hamvas árnyalatokat nehezebb velük elérni, de lehetséges.

Hogy mit kell tennie annak, aki korábban már festette a haját, de natúr festékre szeretne váltani?

– Két–három hónapig hagyja a haját lenőni, majd – színtől függően – vagy csak a hajtövet festjük be, vagy átfestjük az egész hajat. Mivel ez mindenkinél egyéni, a legjobban akkor jár, ha bejön hozzánk személyesen, és – a haját látva – elmondjuk neki, hogy milyen megoldásokat tudunk javasolni. Ha valaki elég ügyesnek érzi magát ahhoz, hogy maga fesse be a haját, otthoni használatra is tudunk adni saját növényi hajfestékeket.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...