Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Harc a bőrhibák ellen
Védjük magunkat a káros UV-sugárzástól – javasolja Mesterházy Márta kozmetikusmester. Fotó: Németh Péter

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Harc a bőrhibák ellen

| Madarász Réka | Sztárok

Mivel közeledik a tél vége, annak, akinek foltosodásra, hegesedésre hajlamos a bőre, ideje bevetnie néhány halványító házi praktikát.

Az öregségi foltok és a napfoltok – vagyis a hiperpigmentáció – általában testünk azon részein jelennek meg, amelyek a leginkább ki vannak téve a napfénynek: az arcunkon, a nyakunkon és a mellkasunkon.

– Ezek megelőzéséért, megjelenésük késleltetéséért rengeteget tehetünk azzal, hogy védjük magunkat a káros UV-sugárzástól: nem tartózkodunk sokat a napon, illetve fényvédőt használunk az év minden szakában – tudtuk meg Mesterházy Márta kozmetikusmestertől. – A májfolt (melasma) kialakulásának hátterében általában hormonális problémák állnak, de hegek, sebesülések után is maradhatnak barna foltok a bőrünkön.

A kozmetikusok és bőrgyógyászok által alkalmazott módszereken kívül – például mikrodermabrázió, mezoterápia, lézeres kezelések – remek otthoni praktikák is a rendelkezésünkre állnak ahhoz, hogy felvegyük a foltokkal a harcot.

– Folthalványításra ideális kombináció, ha összekeverünk egy evőkanál almaecetet egy evőkanál vízzel, áttöröljük vele az arcunkat, majd 10–15 perc elteltével lemossuk – folytatta Márti. – Szintén halványít az aloe vera belsejében lévő folyadék, amit egész éjszaka az arcunkon hagyhatunk, akárcsak az E-vitamint, amit csak ki kell nyomnunk a gyógyszertárban kapható kapszulából, és hamar érezni fogjuk regeneráló, ránctalanító hatását.

A leghatásosabb otthoni megoldás azonban az avokádó. Nem kell mást tennünk, mint a belsejét összenyomni masszának, feltenni az arcunkra és 10–15 perc elteltével lemosni. Fantasztikus pakolást készíthetünk uborka, méz és joghurt, illetve paradicsom, joghurt és zabpehely felhasználásával. Ha azt szeretnénk, hogy minél mélyebbre hatoljanak a maszkban lévő hatóanyagok, helyezzünk az arcunkra nejlonfóliát!

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...