Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogy ne görcsöljön, puffadjon!

A dietetikus válaszol

Hogy ne görcsöljön, puffadjon!

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Mi az irritábilis bélszindróma?

Az irritábilis bélszindróma, vagyis az IBS egy a gyomrot és főként a bélrendszert (a vastag- és vékonybeleket) érintő krónikus/ visszatérő betegség. Az IBS jelenleg a becslések szerint a felnőttek tíz–tizenöt százalékánál fordul elő világszerte.

Miért alakul ki?

A betegség konkrét háttere még nem ismert, több tényező is hozzájárulhat az IBS kialakulásához, beleértve a genetikát, mentális problémákat, ételallergiát, fertőzést vagy a bélflóra állapotát. Bizonyos ételek és a stressz is kiválthatja a tüneteket. Az étrend megváltoztatása, a stresszkezelés és a mozgás segíthet a kezelésben.

Melyek a betegség tünetei?

Hasi görcsök, székrekedés vagy hasmenés, puffadás, gázképződés. Mivel az előbb említett tünetek több emésztőrendszeri megbetegedés esetén is előfordulnak, ezért az egyéb betegségeket ki kell zárni orvosi segítséggel.

A diéta csökkentheti a panaszokat

• Fontos a rendszeres étkezési szokások kialakítása, többször együnk keveset – ezzel tehermentesítjük a bélrendszert.

• A könnyű rostozatú élelmiszereket részesítsük előnyben!

• Fontos a bő folyadékfogyasztás (a szénsavas italok gázképződéshez vezetnek).

• Az alkohol és a koffein hasmenést okozhat, ugyanígy az édesítőszerek közül a szorbit, a mannit és a xilit is problémás lehet.

• Az alacsony FODMAP (mozaikszó, olyan szénhidráttípusokat tartalmaz, melyek nehezen emészthetők, a bélben lévő baktériumok gyorsan lebontják őket) tartalmú diéta segíthet a tünetek csökkentésében, ennek kialakításához dietetikus szakemberrel érdemes felvenni a kapcsolatot.

Javasolt táplálkozási és tüneti naplót vezetni, ez önmagunknak is nagy segítség, illetve a szakembernek is, hogy kiszűrjük a problémát okozó ételeket. A diéta mellett még a probiotikumok is elősegíthetik a kezelést.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...