Itt a medvehagymaszezon

| Németh Kinga

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

A medvehagyma a kora tavasz kedvelt növénye, számos lelőhelye van, ahol akár hétvégi programként (védett helyeken kívül) gyűjteni is lehet. Ilyenkor fontos ügyelnünk arra, hogy a levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirágéval, mely azonban mérgező. Íze és illata hasonlít a fokhagymához. Sokféle ételben felhasználható fűszerként, például salátákban, levesekben, mártásokban, sós sütemények kiváló kiegészítője lehet, vagy akár pestót is készíthetünk belőle. Önállóan szendvics mellé is fogyaszthatjuk, krémlevesnek is kiváló.

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Magas antioxidánstartalma van, immunrendszert támogató hatása ismert. Vastartalma magas, emellett C-vitamin és további vitaminok és ásványi anyagok is találhatóak benne. Jótékony hatása szív- és érrendszeri szempontból sem elhanyagolható, a vérnyomás- és vérzsírszint csökkentésében is előnyös hatásai ismertek. Gyógynövényként a népi orvoslás gyakran alkalmazza fejfájáscsillapító, szédülést enyhítő hatása miatt, illetve emésztést segítő, puffadáscsökkentőként főként tea formájában. A medvehagymát a gyógyszeripar is előszeretettel használja fel különböző készítményekhez.

Mellékhatásaként fontos megemlíteni, hogy fokozhatja a vércukorszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását, így aki ilyen készítményt fogyaszt, ügyeljen erre!

Medvehagymás pogácsa egészségtudatosan

Hozzávalók: 125 gramm finomliszt, 125 gramm zabliszt, 125 gramm puha vaj vagy margarin, 2 tojás (egy a lekenéshez), 2 evőkanál 12 százalékos tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, 2 csokor medvehagyma, tetejére igény szerint reszelt Óvári sajt.

Elkészítési módja: Egy tálban összekeverjük a liszteket, a sóval és a sütőporral, majd a puha margarinnal összedolgozzuk, elmorzsoljuk. Ezután jöhet a többi hozzávaló, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát 1–1,5 centiméter vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét felvert tojással lekenjük, majd igény szerint megszórjuk sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 20–30 percig sütjük.

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió