Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karácsonykor cukorbetegen

A dietetikus válaszol

Karácsonykor cukorbetegen

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

A karácsony ténylegesen az év azon időszaka, amikor a legtöbb finomság kerül az asztalra. Mit tehetünk, ha cukorbetegek vagyunk, hogyan illesszük be az ünnepi menüt az étrendünkbe?

– Továbbra is ügyeljünk az alapanyagokra, az összetett szénhidrátokat részesítsük előnyben, melyeknek lassabb a felszívódása, így a gyors és nagymértékű vércukor-emelkedést elkerülhetjük.

– Utóbbira ügyelve válasszunk basmati rizst vagy barna rizst, bulgurt köretnek, próbáljunk ki alternatív gabonákat, hajdinát, készíthetünk hüvelyesekből salátát, a töltött káposztát főzhetjük gerslivel.

– Csempésszünk az ételekbe egy kis rostot: az ünnepi vagdaltba elfér a zabpehely, a reszelt répa, a zsemlegombócot készíthetjük fele-fele arányban tönköly/ zab/ teljes kiőrlésű lisztből, a süteményeket feldobhatjuk olajos magokkal, zabpehellyel.

– A süteményeket édesítsük édesítőszerrel! A legpraktikusabb talán a „negyadannyi” fajta, ami eritrit és stevia keveréke, nincs erős mellékíze és hőstabil.

– Készítsünk gyümölcsös, tejes desszerteket túrós, mascarponés alappal!

– Nem győzöm elégszer elmondani a pácienseimnek, hogy a mértékre és az arányokra fektessenek nagy hangsúlyt. Az ünnepi tányér felén is elfér a zöldségféle, saláta, párolt vagy grillzöldség.

– A vércukor-önellenőrzést ilyenkor se feledjük!

– A kiadós vacsora után sétáljunk egyet!


Tiramisu poharas desszert cukormentesen, 4 főre: 4 darab tojássárgája, 500 gramm mascarpone, 60 g „negyadannyi” édesítő, 3 teáskanál barna rum vagy rumaroma, vaníliakaparék, 300 gramm cukormentes keksz. Kávékrémhez: frissen lefőzött kávé (espresso) körülbelül 1–1,5 deciliter, 200 gramm mascarpone, 40 gramm „negyadannyi édesítő”.

A krémhez a tojássárgáját az édesítővel, a rummal, mascarponével és vaníliával kihabosítjuk. A cukormentes kekszet darabokra törjük, ha szeretnénk, ezt is beleforgathatjuk kávéba. A kávékrémhez a kávét az édesítővel kikeverjük, mascarponéval habverővel kihabosítjuk. Összeállítás: keksz–alapkrém–keksz–kávékrém–keksz–alapkrém, kakaószórás és egy kevés morzsolt keksz. Hűtve tálaljuk! 

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...