Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Környezetbarát praktikák

| Madarász Réka | Sztárok

A tisztítószerek és szépségápolási termékek vásárlásakor szerencsére egyre többen tartják fontos szempontnak a hatékonyság mellett a környezettudatosságot is. Nem is gondolnánk, hogy ez a fajta szemléletváltás semmilyen plusz költséget nem jelent, sőt.

Szinte nincs olyan tisztítószer, amelyet ne lehetne környezetbarát alapanyagokból készült termékkel helyettesíteni. Ha fokozatosan állunk át ezek használatára, rövid időn belül arra fogunk eszmélni, hogy észrevétlenül környezetbaráttá alakítottuk át a háztartásunkat. Gyuris Anett az élet minden területén a természet és saját szervezete védelmét tartja a legfontosabb irányelvnek. Az ifjú hölgy évek óta környezetvédelemmel kapcsolatos projekteken dolgozik. 

– A mosószert saját magam készítem mosószóda és százszázalékos tisztaságú illóolajok felhasználásával

– meséli Anett. – Szintén bevált, és talán még az előzőnél is olcsóbb a következő eljárás: a vadgesztenyét beáztatom, meghámozom, tíz percig főzöm, leszűröm, majd teafa vagy rozmaring illóolajjal fertőtlenítem. A lé csodálatos folyékony mosószer, ami ráadásul teljesen antiallergén.

Anett természetes szappant, a hajmosáshoz pedig szilárd sampont használ. A vattakorongot remekül helyettesíti a kézzel varrt, mosható textil­korong. A cink-oxidos és a szódabikarbónás krémdezodort a fiatal hölgy váltogatja, a mosogatáshoz pedig – a fürdéshez is kiváló – luffatököt veti be, ami utána a komposztban lebomlik. A tisztítóeszközei is természetes alapanyagokból készülnek.

– Lassan állunk át a környezettudatos termékekre, mivel a párom – a férfiak többségéhez hasonlóan – kevésbé nyitott az újdonságokra – fejezi be Anett. – A neten rendelt, kézzel gyártott biztonsági borotvát, amit tán még az unokáink is használni fognak, már megszokta, ahogy a borotvaszappant is.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...