Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Márton-napi libás finomságok
Különleges ízélményt nyújt a konfitált libacomb marinált grillezett zöldségekkel és babgombóccal tálalva. Fotó: Filep István

Márton-napi libás finomságok

| Köves Andrea | Sztárok

Egész évben nem kerül annyi libás étel az asztalra, mint novemberben, hiszen elérkezett a Márton-napi lakomák időszaka. A szakember szerint a zamatos húsú szárnyas elkészítésével otthon is próbálkozhatunk.

Rákóczy László, a SSZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium szakoktatója nem akármilyen ínyencséggel készült a találkozónkra. A szemet gyönyörködtető tálon egy marinált, grillezett zöldségekkel tálalt konfitált libacomb feküdt, a mellé kínált pirított babgombóc, illetve a húsra locsolt kékfrankossal megbolondított pecsenyelé tette sopronivá az ételt. Egy az ókorban is használt fűszer-gyógynövény, az izsóp díszítette a Márton-napi fogást. Az ízélmény pedig leírhatatlan: a libacomb szaftos, puha, omlós, ugyanakkor kellőképpen ropogós. Vajon érdemes-e otthon is meglepnünk vele a családot? – tettük fel a kérdést a szakembernek.

– Mindenképpen, nem ördöngösség az otthoni elkészítése, ám néhány dologra érdemes odafigyelni – kezdte Rákóczy László. – A liba húsa sötét színű, eléggé zsíros, ízvilágában semmihez sem hasonlítható. Hiába remek alapanyag, szárazzá, rágóssá válhat, ha nem megfelelő módon készítjük el. Figyelembe kell venni a hús minőségét: az állat mennyi idős volt, mit evett, hol tartották. Megkülönböztetünk hizlalt és pecsenye szárnyast. A sült máj az egyik legkedveltebb libás étel: fogyasztható frissen kisütve vagy hidegen, zsírban eltéve is. A hízott libamáj drága, gourmet alapanyag, a jobban megfizethető pecsenye libamáj is nagyon ízletes, van, aki alaposabban átsütve szereti, van, aki rózsaszínesen, a legfontosabb: szaftos maradjon a végeredmény.

A libacombot érdemes sütés előtt jól befűszerezni: kedveli a fokhagymát, a majoránnát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, majd három–négy órán keresztül saját zsírjában alacsony lángon sütni. A libamell tökéletes füstölten, remek lehet egy sólettben. A libahájból ízletes töpörtyű készíthető.

A hagyományos libaételek mellé párolt káposzta és tört vagy vele sült burgonya, illetve szalvétagombóc dukál, ám remek ízvilágot ad, ha sütőtökkel, aszalt szilvával vagy savanyú káposztával tálaljuk.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...