Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Minőségi dzsesszzene
A Varga Gábor (j) vezette dzsesszkvartett nemrég új anyagot készített

Határon túl is népszerű a Varga Gábor kvartett új anyaga

Minőségi dzsesszzene

| Kóczán Bálint | Sztárok

Az elmúlt öt évben több százezer emberhez jutott el a Varga Gábor dzsesszformációk valamelyik kiadványa szerte a világban. A kvartett nemrég új anyagot készített.

– Különleges formátumban rögzítette legújabb lemezét a kvartett. Miről van szó?

Varga Gábor: – Ez a kvartett It’s getting cooler címmel megjelent 2. albuma, amely a zenekar alapvető hangázására jellemző, neo cool stílust képviseli. Az igazi különlegessége a felvétel körülményeiben rejlik. DSD 256 formátumú, extra nagy felbontású, analóg rögzítéstechnikával készült, stúdiókörülmények között, mégis koncertszerűen, kisszámú közönség előtt. Ötvöztük a koncert impulzív, inspiráló hangulatát és a stúdiótechnika minden áldásos előnyét.

– Az új lemez sikere a korábbiakat is felülmúlja. Milyen országokból érdeklődtek utána?

– Szerencsére az új lemez tényleg nagy sikernek örvend világszerte, és a korábbi kiadványokat is húzza magával. Országokról felesleges beszélni, mivel hála a kiadómnak, illetve az online térnek, a világon mindenhol elérhetővé vált. Bár tény, hogy az elsődleges felvevőpiacunk Japán, illetve az északnyugati térség. A korábbi albumaimmal együtt az elmúlt 5 évben bőven 300 ezer emberhez jutott el fizikai értelemben is a Varga Gábor dzsesszformációk valamelyik kiadványa.

– Ekkora sikerek után mi a további cél?

– Az elmúlt 10 évben nagyon sokféle zenekari felállást próbáltam ki. A kvartetthangzásban több lehetőséget érzek, mint a trióban. A következő állomás egy vendégénekesekkel kibővített formáció lehet legkorábban tavasszal. Ezen felül a szólókarrieremet szeretném tovább építeni, és felvenni a második szólólemezemet.

– Időközben a Rotary soros elnöke is lettél. Ez miként kapcsolódik a zenéhez?

– Megfordítanám a kérdést: inkább a zene kapcsolódik az elnöki tevékenységem időszakához. Terveim szerint a soproni zenei képzéshez szeretnék a Rotaryn keresztül hozzájárulni. Egy többállomásos koncertsorozat, ha úgy tetszik, stúdium megszervezése a terv az ország legkiválóbb zeneművészeivel, természetesen szorosan együttműködve a soproni zenei képzés szereplőivel. Jelenleg még sok a bizonytalanság a pandémia miatt a koncertek és az oktatási forma tekintetében is. 

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...