Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mit viseljünk a hőségben?
Fotóillusztráció: Soproni Lesifotós

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Mit viseljünk a hőségben?

| Madarász Réka | Sztárok

A forró nyári napokon legjobb, ha természetes szálból készült, könnyű, puha anyagokat viselünk, melyeknek a kényelem mellett pozitív élettani hatásaik is vannak: légáteresztőek és kiváló nedvszívók.

A legnépszerűbb kelmék közé artozik a len, amelyet hűs tapintása még kellemesebb viseletté tesz.

– Készülhet belőle a közismert lenvászon, de géz vagy muszlin típusú anyag is – tudtuk meg Szilágyi Katalin divat- és stílustervezőtől. – Hátránya, hogy könnyen gyűrődik, ám ma már előállítanak lenvászonból gyűrt hatású anyagokat is, melyek ezt a problémát is kiküszöbölik, illetve érdemes olyan fazonokat választanunk, amelyeknél nem zavaró ez a hátrányos tulajdonság.

A lenvászon előállítási folyamata kevésbé vízigényes, mint például a pamuté, így kisebb a vízlábnyoma is. A len növény szinte összes része felhasználható valamire. A lenmagok és -olajok iránti kereslet növekedésével a növényekből csak nagyon kis mennyiség vagy semmi nem vész kárba. Ráadásul – mivel természetes rost – biológiailag is lebomlik. A vászonruhák mosás után sem veszítik el a formájukat, idővel még puhábbak és kellemesebbek lesznek a bőrnek. Sok ember szenved allergiától és különféle bőrbetegségektől, melyet a műszálas anyagok még súlyosbíthatnak. Egyes szövetek ugyanis lehetővé teszik a nedvesség felhalmozódását, ami aztán tökéletes ökoszisztéma a baktériumok és mikrobák szaporodásához. A lenvászon viszont biztosítja a levegő szabad mozgását, így nagyon gyorsan felszabadítja a nedvességet.

– A másik természetes anyag, amelyet előszeretettel viselünk forróságban is, a pamut – folytatta Kata. – Idén divat a minimál stílus, melynek alapdarabjai a póló és a pólóruha. Ezek többnyire pamutból készülnek. Az idei nyár fő színe a fehér, ami köztudottan visszaveri a fényt, ezért is sokkal üdítőbb viselet nyáron, mint a fekete, ami elnyeli azt. A másik idei trend a réteges öltözködés. Remek szetteket állíthatunk össze könnyű anyagok kombinációjából, neccből, csipkéből, muszlinból. Utóbbi lehet akár leheletkönnyű hernyóselyem is, ami szintén gyűrődős, ezért nem mindegy, hogy mi kész

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Hódít az elegancia

Hódít az elegancia

2024. 06. 12. | Madarász Réka

Szinte naponta megjelennek a különböző platformokon az aktuális körömtrendek. A hölgyek követik az influencerek, sztárok ajánlásait, a műkörömgyártók...