Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mozogjunk rendszeresen!
A mozgás biológiai szükségletünk – a lényeg, hogy rendszeresen sportoljunk! Fotó: Németh Péter

Mozogjunk rendszeresen!

| Madarász Réka | Sztárok

A modern városi élet velejárója, hogy napunk nagy részét ülve töltjük. Rendszeres mozgással számos elváltozás kialakulása megelőzhető, ráadásul a lelkünknek is felüdülést jelenthet a sport.

Mivel a mozgás biológiai szükséglet, ha megvonjuk a szervezetünktől, annak káros következményei lesznek. Ha nem tartjuk a testünket fitten, hamar észlelhetjük magunkon a mozgás- és oxigénhiányból, valamint az egyoldalú terhelésből adódó elváltozások megjelenését, nem is beszélve a túlsúlyról. Mivel Sopronban a konditermek és mozgásformák óriási kínálatából választhatunk, felmerül a kérdés, hogyan találjuk meg a nekünk megfelelőt? 

– Azt, hogy kinek milyen edzéstípus ajánlott, nagy mértékben befolyásolja az illető célja, sportmúltja és életkora – tudtuk meg Németh Dániel személyi és rehabilitációs edzőtől. – A legjobb, ha felkeresünk egy szakembert, aki egy személyes konzultáció, illetve állapotfelmérés alkalmával hasznos tanácsokkal lát el bennünket.

Az állapotfelmérés során számos olyan információval gazdagodhatunk, amelynek a segítségével meghatározhatjuk az edzéscélt, és átfogó képet kaphatunk a testi képességeinkről. A mozgásszervi állapotfelmérésen különböző tesztekkel feltárják a panasz kiváltó okait. Az erőnléti állapotfelmérés testösszetétel-mérésből, testtartáselemzésből, egyensúly-, erő-, hajlékonyság- és állóképességtesztekből áll.

– Számos edzéscél létezik, de van pár általános szabály: aki fogyni vágyik, annak érdemes keringésfokozó, aerobik jellegű mozgást végeznie, aki izmosodni szeretne, annak erősítő edzés javasolt, aki pedig hajlékonyabb kíván lenni, annak mobilizáló – tette hozzá Kelemen Benjamin személyi és rehabilitációs edző. – Sokszor a kitűzött cél nem tükrözi a realitást, amire az első konzultáción fel kell hívni a vendég figyelmét.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...