Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nemzetközi karrier
David Guetta az egyik legnépszerűbb dj – elégedett volt a soproni operatőr munkájával

David Guettának készített klipet Szemerey Bence

Nemzetközi karrier

| Kóczán Bálint | Sztárok

gazi világsztárral dolgozhatott együtt Szemerey Bence. A soproni születésű operatőr David Guetta Morten Save My Life című dalához forgatott kisfilmet egy komplett stábbal. A Líceum egykori diákját eddigi pályájáról is faggattuk.

– Hogy kerültél kapcsolatba David Guetta menedzsmentjével?

– Simon Balázs rendezőnek köszönhetem a projektet, ő keresett meg a Guetta menedzsmentjétől érkezett lehetőséggel. A Save My Life meghallgatása után úgy ítéltük meg Balázzsal, hogy mindenképp szeretnénk élni a lehetőséggel.

– A klip forgatását milyen munkálatok előzték meg?

– Egy nagyon komoly előkészítési szakasszal kezdődik, ami bizonyos szempontból fontosabb, mint a forgatás. Ekkor születik meg a pontos koncepció és annak a technikai kivitelezési terve. Minden részletet pontosan átbeszélünk, és eldöntjük az alapvető vizuális irányt. Jön a casting és a helyszínkeresés, közben egyeztetünk a látványtervezővel és a ruhatervezővel. Ezután a teljes forgatókönyv kidolgozása a feladat: hány nap alatt lehet leforgatni, hány fős stáb szükséges hozzá, mekkora apparátust kell mozgósítani. Mindeközben folyamatos meetingeken veszünk részt.

– Mekkora kihívást jelentett számodra a sztárral közös munka?

– A legfontosabb kérdés az volt, miként szálljunk versenybe vizuálisan az EDM (electronic dance music) zenék klipjeinek eléggé karakteres képi világával. Úgy döntöttünk, mi inkább filmet szeretnénk forgatni és nem klipet, így a vizualitást is ilyen irányba igyekeztem terelni.

– Mennyire volt elégedett David Guetta és a stáb?

– A visszajelzések alapján a dj és csapata is abszolút meg volt elégedve a munkával.

– A pályádról mit kell tudni?

– Tíz éve, amikor elkezdtem fotózni, akkor a fesztivál-fényképezés érdekelt a legjobban. Ezt a szenvedélyemet máig űzöm. Több évig voltam a Sziget-fesztiválok (többek között a VOLT) hivatalos fotósa, majd később más magyar fesztiváloké is. 2014-ben úgy hozta az élet, hogy filmforgatásokon is részt vettem mint jelenetfotós. Dolgoztam például Mundruczó Kornél és Reisz Gábor filmjeiben. Ekkor terelődött az érdeklődésem a mozgókép felé. 2016-ban felvételiztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, ahol végül mint médiadesigner szereztem diplomát. Van egy filmgyártó cégem, az Odesa Films, amivel reklámfilmeket, klipeket készítünk.

– Sopronba milyen sűrűn tudsz hazalátogatni?

– Általában sajnos csak ünnepekkor,  mert szinte állandóan forgatok. Nagyon szeretem Sopront! A város hiányát azzal próbálom kompenzálni, hogy Budára költöztem. Az élmény hasonló.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...