Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nő egy férfias szakmában
Szentgyörgyi Zsófi asztalosként kisbútorokat készít Fotó: Németh Péter

Nő egy férfias szakmában

| Madarász Réka | Sztárok

Szentgyörgyi Zsófinak asztalosként és nőként kőkeményen meg kellett dolgoznia az elismerésért. A fiatal lány az évek során bizonyította, simán megállja a helyét az erősebb nem képviselői között ebben a nagyon is férfias szakmában.

Magas termete és fiús öltözködése ellenére Szentgyörgyi Zsófiról senki sem gondolná, hogy kisbútorokat készít. A vékony testalkatú és halk szavú lány derékig érő hajfonatával mégis minden reggel egy asztalosműhelybe jár be dolgozni.


– A felmenőim között rengeteg asztalos volt – meséli Zsófi. – Amikor hetedikes koromban eljött a pályaválasztás ideje, faipari mérnök édesanyám megkérdezte az édesapámtól, akinek asztalosműhelye volt, hogy „Hova menjen tovább a kicsi lány?”, ő pedig azt felelte: „Ez egyértelmű. Asztalos iskolába!”.


Zsófi megmakacsolta magát, és csak azért is kerámiaszakra iratkozott be. Amikor azonban a szünetekben átjárt a bútorművesekhez fát szagolgatni, rájött: nem szabadulhat a családi örökségtől. Miután bútorműves lett, az ifjú hölgy tett még egy kitérőt: elvégezte a Nyugat-magyarországi Egyetem vadgazda mérnöki szakát. Mivel a hivatásos vadászok között sem előny, ha valaki a női nem képviselői közé tartozik, Zsófi úgy döntött, mégiscsak asztalosként helyezkedik el.


– Rengeteg helyen próbálkoztam, mire sikerült állást találnom – folytatja Zsófi. – Volt olyan, ahonnan azzal az indokkal küldtek el, hogy elvonom a férfiak figyelmét. Jelenlegi munkahelyemen mindenért kőkeményen meg kellett dolgoznom. Két és fél év alatt azonban bizonyítottam: a srácok szívesen dolgoznak velem együtt, sőt a főnököm szerint még pozitívan is hatottam rájuk: nem engednek meg maguknak alpári poénokat munka közben, és ha látják, hogy valamit egy nő is meg tud csinálni, még jobban igyekeznek.


Zsófi a párját is a munkahelyén ismerte meg – igaz, hogy csak akkor kerültek közelebbi kapcsolatba, amikor a fiú már felmondott. Az eltökélt ifjú hölgyet még az sem tántorítja el a hivatása gyakorlásától, hogy a legutóbb egy géppel majdnem levágta az egyik ujját.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...