Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nyár végén is óvjuk bőrünket!

Nyár végén is óvjuk bőrünket!

| Madarász Réka | Sztárok

Sokan kihasználják még a nyár utolsó napsugarait és az utószezonban jóval kedvezőbb üdülési lehetőségeket. A bőrünk megfelelő védelméről és ápolásáról ilyenkor sem szabad elfeledkeznünk.

A napfény nemcsak rákkeltő hatással bír, hanem erőteljesen ráncosít is. Ennek oka, hogy az UV-sugárzás DNS-károsodást idézhet elő a sejtekben, valamint a szabadgyökök felszabadítása által csökkenti a bőr kollagén- és elasztinszintjét, így az veszíthet feszességéből, érzékenysége fokozódhat.

– A meleg hónapokban két fontos szempontot kell szem előtt tartanunk a bőrápolásban: a megfelelő tisztítást és a nedvességpótlást – tudtuk meg Oláh-Vojtko Éva kozmetikustól. – Nyáron kitágulnak a bőr vérerei, nő a hőleadás, a bőr erőteljesebben zsírosodik és verejtékezik, ezért a szennyező anyagok, a por könnyebben megtapadnak rajta, gyakrabban tömítik el a pórusokat, ráadásul ilyenkor a bőrön lévő kórokozók is gyorsabban szaporodnak. Így nemcsak az arcon, de a háton és a mellkason is pattanások jelenhetnek meg.

A megelőzés érdekében a szokásosnál is nagyobb gondot kell fordítani a rendszeres arctisztításra és a pórusok összehúzására: használjunk reggel és este is arctejet, tonikot!

– Nagy hangsúlyt fektessünk az éjszakai hidratálásra és nyugtatásra, ilyenkor ugyanis nő a vérellátás, ezáltal pedig hatékonyabb a felszívódás – folytatta Éva. – Javasolt A- és E-vitaminos növényi olajokban, nyugtató, hámosító, gyulladáscsökkentő, illetve nedvességmegkötő, hidratáló anyagokban bővelkedő bőrápolókat alkalmaznunk. Napozáskor ne használjunk erős sminket, mert beleéghet a bőrbe, tartós károsodást okozva!

Bármennyire odafigyelünk is, nyár végére bőrünk szárazabbá válhat, jelentkezhetnek rajta zavaró pigmentfoltok, szövetszaporulatok. Az őszi hónapokban érdemes találnunk egy jó kozmetikust vagy orvost, akinek segítségével megkezdhetjük ezek kezelését.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...