Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Őszi hangulat otthonunkban

| Madarász Réka | Sztárok

A borongós őszi napokat könnyebben átvészelhetjük, ha a lakásunkban meghitt hangulatot teremtünk. Néhány saját készítésű dísz, mécses és kellemes illat segítségével a télbe való átmenetet is kellemesebbé tehetjük.

A szürke reggelekkel és a korai sötétséggel együtt az ősznek is megvan a maga szépsége: ennyire pazar színkavalkádot az év egyik szakaszában sem produkál a természet. Az erdei séták során gyűjtött levelekből és termésekből aranyos kis díszeket alkothatunk akár saját kezűleg is. 

– Minden évben nyomon követem, ahogy a tenyérnyi vadszőlőlevelek sárga, narancsos, majd piros árnyalatot öltenek. Ezek a színek akkor is megmaradnak, ha megszárítjuk őket – mondta Baloghné Anikó, aki évek óta tart kézműves foglalkozásokat. – Rózsákat szoktam hajtani belőlük, melyeket csokorba kötve vázába is tehetünk, vagy – tobozzal, makkal, fahéjjal kiegészítve – koszorút is díszíthetünk velük.

Kiváló dekoráció lehet, ha színes papírból őszi gyümölcsöket – diót, körtét, almát, szilvát, szőlőt – vágunk ki, felragasztjuk egy papírra egy kedves kis őszi vers kíséretében, és a falra akasztjuk. Egy tisztára mosott befőttesüveg oldalára is ragaszthatunk sárga, barna, bordó és zöld leveleket, vagy akár szívecskéket. Ha egy teamécsest helyezünk bele, és meggyújtjuk, a szoba falára is ki fog rajzolódni a minta.

– A melegséget finom ízekkel – például linzerekkel vagy más süteményekkel – és illatokkal még tovább fokozhatjuk – folytatta Anikó. – Néhány csepp illóolajat szoktam teamécsesre vagy sólámpára csepegtetni, aminek az illata az egész helyiséget betölti. A fahéj, a narancs és a szegfűszeg a kedvenceim. A színeknek, az illatoknak és a látványnak ez a harmóniája elvonja a figyelmet a zord időjárásról, sőt még az adventi időszakra való ráhangolódást is elősegíti.

A dísztökök óriási népszerűségnek örvendenek évek óta. A kis méretűek remek kiegészítői lehetnek az asztaldíszeknek, a töklámpás pedig a halottak napja elmaradhatatlan kelléke.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...