Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ragyogó, színes karácsonyfák
2021-ben a legdivatosabb karácsonyfadíszszín a rózsaarany és a fehér. Fotó: illusztráció

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Ragyogó, színes karácsonyfák

| Madarász Réka | Sztárok

A karácsony hagyományos színei a fenyőzöld, a mikuláspiros és a hófehér, de népszerű az arany és az ezüst is. Ma már azonban a dekorációs elemek – így a díszek is – a legváltozatosabb árnyalatokban kaphatóak.

2021-ben a legdivatosabb szín a rózsaarany és a fehér, valamint az áttetsző és fekete színű üvegek zölddel és arannyal ötvözve.

– Mielőtt a karácsonyfadíszeket megvásárolnánk, érdemes körülnéznünk otthon, hogy az ünnepi dekoráció egyéb elemein milyen színek, illetve milyen stílusjegyek dominálnak. Akkor lesz szép ugyanis az összhatás, ha egységes – tudtuk meg Ignácz Gabriella lakberendezőtől. – Ha például a minimalista stílus áll hozzánk közel, akkor választhatunk az északi országokban népszerű világos – bézs, krémszínű, fehér és szürke – karácsonyi díszeket, melyeket diszkrét csillogással fűszerezhetünk. A semleges színek letisztultságot, szépséget és eleganciát sugároznak.

Akárcsak a lakberendezésben, idén a dekorációkban is dominálnak a sötét és meleg színek. Drámai hatást kelt, ugyanakkor az otthonunknak melegséget is kölcsönöz az arany, a sárgaréz és a fémes árnyalatok. A földes tónusok nyugalmat árasztanak. A barna, a szürke, a bézs, a világoszöld és a világoskék harmóniát sugall. Titokzatosabb hatást érhetünk el a mélyvörössel, a sötétzölddel és a sötétkékkel. Ugyanannak a színnek a különféle árnyalatai egységessé és sikkessé varázsolják az otthonunkat.

– Semmi sem garantálja, hogy ebben az évben hangulatos hóesésben ünnepelhetjük a karácsonyt. A frissen lehullott hó ragyogását csempészhetjük be a nappalinkba ezüst és fehér színű, csillogós dekorációkkal – folytatta a lakberendező. – Csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat határt a díszítőelemek beszerzésének. Amennyiben az amerikai filmekből ismert karácsonyi hangulatra vágyunk, ma már élethű állatokat is beszerezhetünk akár eredeti nagyságban is, arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a kevesebb néha több. Az elmúlt években kialakult diótörő divatot is továbbvitték a tervezők: szokatlan színekkel és formákkal ötvözik a kiegészítőket. 

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...