Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Spanyol zongoraturné
– A zenén túl egyfajta missziós küldetést is érzek ebben az együttműködésben – nyilat­kozta a Bogányi Gergellyel közös turnéról Varga Gábor.

Varga Gábor a világhírű Bogányi Gergellyel lép fel

Spanyol zongoraturné

| Kóczán Bálint | Sztárok

Az elmúlt napokban indult spanyolországi turnéra Varga Gábor Bogányi Gergellyel, no meg a világhírű Bogányi hangversenyzongorával. A soproni dzsesszzenész lapunknak arról is mesélt, hogyan került kapcsolatba az ismert művésszel.

– Izgalmasnak ígérkezik a 2021-es év vége. Egy számomra nagyon megtisztelő felkérést kaptam Bogányi Gergely zongoraművésztől, egy spanyolországi körút keretein belül veszek részt a zenei turnéján – kezdte Varga Gábor.

A meghívás apropója egy fél évvel ezelőtti közös stúdiómunka volt, amely során Gergő Boros Misivel több lemezt is rögzített, Gábor pedig az új trió és szóló felvételeit készítette.

– A kapcsolódási pont a hangszer volt: a fantasztikus, 292 centiméteres Bogányi hangversenyzongora. Már akkor körvonalazódott a gondolat, hogy ennek a hihetetlen képességű hangszernek a széles spektrumát nemcsak a klasszikus zenén keresztül lenne érdemes megmutatni, hanem az improvizatív, kortárs műfajon át is érdemes lenne láttatni és hallatni – mesélte.

Így jutunk el Spanyolországig: a koncertek Bilbao, Barcelona és Málaga csodálatos városaiban lesznek, és minden egyes helyszínre a Bogányi Gergely által megálmodott zongorát is magukkal viszik. Az előadások során Bogányi a nagy klasszikusok közül válogat, Varga teljesen szabad impressziók és gondolatok mentén reflektál a pillanatnyi intuíciókra.

– A zenén túl egyfajta missziós küldetést is érzek ebben az együttműködésben, hiszen a klasszikus csúcszene színpadjai ritkán társulnak ugyanazon helyen és időben az improvizatív, kortárs előadásokkal. Más a befogadó közönség, és gyakran nagyon eltérő a zenei tartalom. Mindezt azonban összefogja az említett világhírű és képességű, magyar fejlesztésű Bogányi zongora. Ezáltal egy nemzetközi szinten is egyre ismertebb, új technológiákkal felvértezett, igazi XXI. századi magyar hangszert, egy valós időben megszülető, új hungarikumot mutatunk be a nagyközönségnek.

A soproni zongorista számára (saját bevallása szerint) nem kis kihívást jelentenek a koncertek.

– Minden tekintetben különleges produkció lesz ez. Távolinak tűnő, mégis közös fókuszpontban megszülető előadásra készülünk. Több ezer kilométerre Magyarországtól, Soprontól – ilyenkor jó igazán zenésznek, zongoristának és magyarnak lenni – zárta ­Varga Gábor.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...