Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sport és tudományos karrier

Sport és tudományos karrier

| Madarász Réka | Sztárok

Dr. Faragó Beatrix a gyakorlatban is igazolta doktori kutatási témáját: egy kiemelkedő sportoló a versenyszerű sport abbahagyása után sikeres lehet a civil szférában is.

Bokszoló fiatal

Miután hároméves korától rengeteg sportágat kipróbált, bármilyen furcsa is, Faragó Betty az ökölvívásnál kötött ki. Nem annyira a sport, mint inkább a jó társaság vonzotta, ugyanis a soproni Gyevát Gyula Ökölvívó Egyesületben találta meg a számára megfelelő közeget.
– Még Egresits Tamás volt az edzőm, amikor amatőr ökölvívó magyar bajnok lettem – mesélte. – Ezután választanom kellett: maradok amatőr, vagy profi ökölvívó leszek. Mivel a női ökölvívás akkor még nem volt olimpiai sportág, a profit választottam, és Budapestre költöztem. Az utam nem vezetett egyenesen a siker felé. Elkezdtem menedzselni magam, és Szántó Imre Öcsi bácsival (Kovács Kokó István olimpiai bajnok edzője) készültem fel a további karrieremre.

A profik között

Öcsi bácsi nagyon kíváncsi volt, hogy egy hölgy mire képes az ökölvívásban, így elvállalta a profi bokszban a felkészítését. Az együttműködésnek meg is lett az eredménye: Betty profi ökölvívó világbajnok lett. Ezután abbahagyta a profi sportot, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség nemzetközi igazgatójaként, majd versenyellenőreként dolgozott a világ minden táján. Közben folyamatosan tanult: a TF mesterképzésén megszerezte a sportmenedzseri diplomát. Lehetősége nyílt egy roma felzárkózást az ökölvívás által segítő sportintegrációs kutatás elvégzésére is, amely kormányprogramként meg is valósult.

A tudományos élet útján

– Ezután felvettek a Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájába, ahol a közelmúltban végeztem – folytatta. – A doktorimat a sportolói kettős karrier témájából írtam, gyakori jelenség ugyanis, hogy a sportolók sikeres pályafutásuk után légüres térben találják magukat, ahogy az velem is történt. Kíváncsi voltam arra is, hogy a sport által kialakult kompetenciákat ki tudják-e használni maguk a sportolók és az őket foglalkoztató cégek. Vizsgáltam továbbá, hogy mennyire tartják meg regionálisan a tehetséges sportolókat, amely alapján egy stratégiát lehet megvalósítani, hogy mindez még hatékonyabban működjön.

Betty summa cum laude doktorált, a doktori védés bizottságának tagjai 100 százalékosra értékelték a teljesítményét, az egyik kollégája pedig gratulált a megszerzett doktori „világbajnoki” címéhez.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...