Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Süssünk finom kenyeret otthon!
– A friss kovászt gondosan kell felkészíteni arra, hogy meg tudja keleszteni a tésztát – mondta lapunknak Egyed Balázs, egy soproni kovászüzem tulajdonosa. Fotó: Filep István

Süssünk finom kenyeret otthon!

| Madarász Réka | Sztárok

Egyre többen maguk sütik a kenyeret az egész család számára. A jó minőségű pékáru titka a friss, kiváló minőségű kovászban rejlik. Nézzük, mit ajánl a szakember!

– Ha élesztő nélkül, kovásszal sütjük a kenyeret, a hosszú kelesztési időnek és a baktériumok jótékony hatásának köszönhetően ásványi anyagokban és beltartalomban is gazdagabb pékárut kapunk – tudtuk meg Egyed Balázstól, egy soproni kovászüzem tulajdonosától. – A kovászhoz nem is kell más, csak liszt és víz. Remek liszteket lehet beszerezni a kertvárosi vásárcsarnokban. A friss kovászt gondosan kell felkészíteni arra, hogy meg tudja keleszteni a tésztát, amihez a felsorolt alapanyagokon kívül már csak egy kis só szükséges.

Alapanyagok egy 850 grammos kenyérhez: 490 gramm liszt, 352 gramm víz, 147 gramm aktív kovász, 13 gramm só.

A tészta elkészítése: A lisztet, a vizet és a kovászt összekeverjük, fél órát pihentetjük, majd hozzáadjuk a sót, és kézzel 5–10 percig dagasztjuk, amíg össze nem áll. Ezután enyhén kiolajozott tálba félretesszük a tésztát pihenni. A következő két órában félóránként felhajtjuk a négy csücskét. Ezután még félórára félretesszük pihenni. Mire ehhez a ponthoz érkezünk, a tésztának másfélszer akkorának kell lennie, mint eredetileg volt. Előformázzuk, gömbölyítjük, újabb félóra pihenő után ismét formázzuk, és szakajtóba tesszük. Tíz órán keresztül 5–6 fokos hűtőben kelesztjük, majd 250 fokos sütőben sütjük negyedórán keresztül, szellőztetés után pedig 220 fokon, hőlégkeverés nélkül készre sütjük (körülbelül 30 perc). Ha valaki magos kenyérre vágyik, egyszerűen csak szórja bele a tésztába az előzőleg beáztatott vagy leforrázott magokat.

– A kalács elkészítése már bonyolultabb feladat, másfajta kovászt használunk hozzá, aminél fontos ügyelni arra, hogy ne savanyodjon meg – folytatta Balázs. – A nagymama hagyományos foszlóskalács-receptje kovásszal is működik, viszont fontos az alapanyagok mennyiségéből kivonni a liszt és a víz tömegét.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...