Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Süssünk mézeskalácsot!
– Minél keskenyebb a habzsák csöve, annál vékonyabb vonalakat lehet vele húzni – mondta Ignácz Gabriella Fotó: Filep István

Süssünk mézeskalácsot!

| Madarász Réka | Sztárok

A karácsony szinte elképzelhetetlen mézeskalács nélkül, ami díszként akár a fánkat is ékesítheti. A sütemény minősége legalább annyira a mázon, mint a tészta összeállításán múlik.

Ignácz Gabriella gyermekként az édesanyjától látta, hogy évről évre egyre csodálatosabb mézeskalácsokat süt. Idővel ő is részt vett az alkotásban, végül pedig közösen kísérletezték ki azt a receptet, ami a legjobban bevált nekik. A mutatós, puha és omlós tésztának hamar híre ment, és egyre többen kértek tőlük. 

– Először is el kell döntenünk, hogy kekszet vagy puszedlit akarunk-e készíteni. A keksz előnye, hogy többféleképpen lehet díszíteni, vagyis sokkal mutatósabb lesz a süteményünk – osztotta meg velünk a tapasztalatait Gabi, aki időközben kitanulta a cukrász mesterséget is. – Mézes tésztát kétféleképpen lehet összeállítani: hidegen és melegen. A hideg eljárás során egyszerűen csak összegyúrjuk az alapanyagokat. Én a másikat alkalmazom: állandó keverés mellett összeolvasztom a vajat, a mézet és a barnacukrot. Megvárom, amíg kihűl, majd hozzáadom a tojást és a száraz anyagokat: a lisztet, a sütőport és a fűszereket.

A meggyúrt tésztát fedjük le fóliával, és minimum egy éjszakán át hűtőben vagy hideg kamrában pihentessük! Ezután lehet nyújtani, szaggatni, sütni és díszíteni. Sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy a mézeskalácsot tojáshabbal díszítjük, de Gabi a finom máz (glazúr) előállításának titkaiba is beavat bennünket.

– A tojásfehérjét porcukorral jó sűrűre kikeverem, habzsákba töltöm, és ezzel írom a meg a kekszeket – tette hozzá a cukrász, aki művészi szintre fejlesztette a mézeskalács-készítést: az egyik karácsonyra egy körhintával lepte meg a környezetét. – Minél keskenyebb a habzsák csöve, annál vékonyabb vonalakat lehet vele húzni, vagyis annál szebb lesz a díszítés. Mielőtt a cukormáz megszárad, meg lehet hinteni színes szórócukorral, esetleg gyönggyel, dióval vagy szárított gyümölccsel. A glazúr is tetszés szerint színezhető ételfestékkel, így a süteményekre bármit kreálhatunk, ami az ünnep hangulatához illik.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...