Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tavaszi vitaminbombák

A dietetikus válaszol

Tavaszi vitaminbombák

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Végre itt a napsütéses jó idő, lassan beérnek kedvenc zöldségeink és gyümölcseink is. Azért is érdemes idényzöldségekhez és -gyümölcsökhöz nyúlni, mert ilyenkor a leggazdagabbak tápanyagokban. Fontos vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns-források.

Áprilisban az alma, körte, olajos magvak közül a dió a legpraktikusabb választás. Zöldségek közül megemlítendő a medvehagyma, újhagyma, spenót, sóska, salátafélék (endívia, rukkola), sárgarépa, késői cékla. Az alma- és körtefélékben található rostok közül fontos a pektin, amely gélképző jellegéből adódóan lassítja a cukrok felszívódását, illetve csökkenteni tudja az LDL-koleszterin-szintet a vérben. Diétázóknak, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek akár uzsonnára pár szem dióval kitűnő választás. A dióban található telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsav csökkenti a gyulladások kialakulását, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, E-vitamin-tartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns. A sárgarépában található karotint a szervezet A-vitaminná alakítja, mely nélkülözhetetlen a szemek, a látás, illetve a nyálkahártyák egészsége szempontjából.

A zöld leveles zöldségek K-vitaminban, C-vitaminban, folsavban gazdagok. Fogyasszuk őket akár nyers formában, főzeléknek elkészítve vagy akár turmixban! Utóbbit édesítsük banánnal, amely egész évben kapható!

Zöld smoothie: 1 alma, 2 marék bébispenót, fél banán, 1 evőkanál citromlé, 2,5–3 deciliter víz

Amennyiben a rosttartalmat növelni szeretnénk, a szénhidrátok felszívódását pedig lassítani, keverhetünk bele útifűmaghéjat, vagy fogyasszunk mellé rostdús kekszet, pár szem olajos magot! 

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...