Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tejfehérje-allergia kisokos

A dietetikus válaszol

Tejfehérje-allergia kisokos

| Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? A dietetikus ad hasznos tippeket.

Kisgyermekeknél egyre gyakrabban fordul elő a tejfehérje-allergia, akár már csecsemőkorban, az anyatejes táplálás során megjelenik. Szerencsés esetben óvodás, kisiskolás korra kinövik a gyerkőcök. A felnőttek 1–2 százalékánál áll fenn az allergia a vélt 20–30 százalék helyett.

A probléma oka, hogy a táplálék összetevője (tejfehérje) kóros immunreakciót vált ki. Idegenként ismeri fel a szervezet az elfogyasztott fehérjét, amely erős immunválasz következtében allergiás reakciót okoz. Többek között egy hisztamin nevű anyag is felszabadul a szervezetben, mely a tünetek egy részéért felelős.

A tünetek közül leggyakrabban hasfájásra, puffadásra, hasmenésre, bőrkiütésekre (csalánkiütés, ekcéma) lehetünk figyelmesek. Amennyiben szoptatás vagy akár tejtermék fogyasztása után 24–48 órán belül hasonló problémákat tapasztalunk, érdemes a gyermekorvoshoz fordulni. Diagnosztizálható nagyobb gyerekeknél vérvétellel, de bőrtesztet is végezhetnek. Elengedhetetlen emellett a táplálkozási és tüneti napló vezetése.

Mi a teendő?

Szigorú tejmentes diéta. Tej és tejtermékek, tehát joghurt, túró, kefir, sajtok, vaj, tejszín, tejföl kiiktatása. Minden olyan termék elkerülése, amely ezekből készült, pudingok, túró rudi, krémtúró, vajkrémek, édesipari termékek, és minden élelmiszer, ahol összetevőként szerepel például növényi margarinokban a tejsavó. Tejmentes diétát csak az tartson, akinél diagnosztizált tejfehérje-allergia áll fent. Ekkor érdemes dietetikus szakember segítségével felépíteni, átbeszélni a diétát, hogy a fontos tápanyagok, ez esetben például a kalcium hiánya ne okozzon problémát.

Németh Kinga

Kapcsolódó cikkek

Itt a medvehagymaszezon

Itt a medvehagymaszezon

2024. 04. 03. | Németh Kinga

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy...