Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Testápolás természetesen

| Madarász Réka | Sztárok

A saját kezűleg készített kozmetikumok egyik nagy előnye az, hogy mi választhatjuk meg az összetevőiket, így nem kell tartósítószerekkel terhelnünk a bőrünket. A nyári időszakban készíthetünk magunknak naptejet vagy akár univerzális krémet is.

Ölbei Kinga évek óta készít természetes alapanyagokból szappanokat és kencéket, melyek elnyerték a Térségi Védjegy minősítést. A kozmetikus célja, hogy egyedi, különleges, kézzel készült portékáival erősítse örökségeink megóvását, a szemléletformálást és a tudatos vásárlást. Szakmai tudását örömmel adja át iskolai rendezvényeken, kulturális programokon.

– Egy krémnek nem feltétlenül kell tartalmaznia tartósítószert, emulgátort – tudtuk meg a kozmetikustól. – A nyári időszakban például teljesen felesleges méregdrága naptejeket vásárolnunk. A barnább bőrűeknek megfelelő védelmet biztosíthat akár a kakaóvaj is, de összekeverhetünk sárgarépa-, körömvirág-, homoktövismag- és málnamagolajat egy kis E-vitaminnal, ami tartósítószerként is szolgál. Ez a keverék két–három hónapig is eláll.

Univerzális kencét készíthetünk a következőképpen: keverjünk össze 35 gramm olívaolajat 35 gramm sheavajjal, 0,3 gramm narancs illóolajjal és 0,3 gramm E-vitaminnal! A krém elkészítése annyira egyszerű, hogy Kinga a gyerekekkel már technikaórán is kipróbálta. A keverék remek testápoló, babamasszázskrém, popsi­krém, ajakápoló. A sheavaj gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően borotválkozás után is használható, de ekcéma, neudermatitisz, bőrkeményedések, napégés, csípés, pattanások kezelésére is alkalmas. Ha testápolóként használjuk, fürdés után nedves bőrre vigyük fel.

– Rendkívül fontosnak tartom a bőrünk idénynek megfelelő ápolását – folytatta Kinga. – Meg kell tanulni mindennek kivárni az idejét. A hagyományokból nagyon sokat tanulhatunk: nem véletlenül ettek nyáron dinnyét, télen pedig almát és körtét. Ahogy a szervezetünknek, úgy a bőrünknek is a meleg évszakban több folyadékra van szüksége, ezért télen a zsíros–olajos, nyáron pedig a lazább, vizes alapú hidratálókrémek használata javasolt.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...