Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válasszunk körültekintően!

| Madarász Réka | Sztárok

Manapság szinte divattá vált jógázni, rengeteg irányzat és oktató közül választhatunk Sopronban is. De hogyan is találjuk meg a nekünk megfelelő jógát, ha csak most ismerkedünk ezzel a mozgásformával?

A jóga segítségével ahhoz a részünkhöz kerülhetünk egyre közelebb, amely nem változik, örök. Az a módszer azonban, amellyel a leghatékonyabban juthatunk el a középpontunkba, nagyban függ a gyakorló beállítottságától, ezért embertípusonként eltérő lehet. Így alakultak ki a jóga különböző irányzatai, melyek közül nem mindegyik ajánlott kezdőknek.  

– A nyugaton széles körben elterjedt irányzatok többsége a hatha jógából ered – tudtuk meg Tóth Viktória jógaoktatótól. – A hatha elnevezés két szó összetételéből származik: ha a napenergia szimbóluma, a tha pedig a hold jellegű energiák jelképe. Már maga a név is utal arra, hogy ez a jógatípus a férfi (jang) és a női (jin) energiák egyensúlyát próbálja megteremteni a testben és az elmében.

A hatha jógán belül is további irányzatok jöttek létre: az ashtanga jóga lényege, hogy a jógapózok dinamikusan áramlanak egymásba egy kötött gyakorlatsor során. Ebből jött létre a vinyasa flow. Ez a jógafajta szintén dinamikusan fűzi össze a pózokat, ám nincs kötött gyakorlatsor, hanem bizonyos tematika köré csoportosítja azokat. Mind az ashtanga, mind a vinyasa flow inkább haladóknak való, mivel feltételezi, hogy a gyakorló már biztonságosan tudja kivitelezni a testhelyzeteket.

– Azoknak, akik most kezdenek barátkozni a jógával, inkább a statikus gyakorlás javasolt, mint például az Iyengar, a klasszikus hatha és a gerincjóga – folytatja Viki. – Ezeken a foglalkozásokon megtanulhatják a pózok helyes kivitelezését. A fizikai gyakorlás előkészíti a testet a haladó technikák elsajátítására.

Passzívabb jógastílus a jin jóga, ami a hatha jóga és a kínai gyógyászat elemeit ötvözi a mildfulness meditációval. A hangsúly azon van, amit a gyakorló érez, miközben hosszabban kitart egy-egy pózt.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...