Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Változatos napszemüvegtrend
A szakemberek azt javasolják, hogy a stílusunknak megfelelő szemüveget válasszunk. Fotó: Németh Péter

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Változatos napszemüvegtrend

| Madarász Réka | Sztárok

Azoknak, akiknek gondot jelent a megfelelő napszemüveg kiválasztása, remek hír, hogy a szabályok elmosódtak. Idén sokféle szín és forma divatos, a lencsék pedig hihetetlen választékban állnak a rendelkezésükre.

A pandémia miatt tavaly több cég nem rukkolt elő új kollekcióval, idén viszont megjelentek a legújabb napszemüvegmodellek. A nagy márkák természetesen megmaradtak a rájuk jellemző stílusjegyeknél, de egyébként a kínálat rendkívül sokszínű.

– Egy ideje már hódít a kerek forma, amit idén kicsit oválisabbra nyújtottak a tervezők – tudtuk meg Seifert Brigitta optometristától. – Legalább ennyire népszerűek a ’80-as, ’90-es évek retró fazonjai: a nagyon vastag műanyag keretek. Egyre nagyobb teret nyernek a vékony fémkeretek is – akár négyzet vagy sokszögletű formában.

Pozsgai Klaudia optikus hozzátette: a sportos, arcra simuló fazonok soha nem mennek ki a divatból, és egyre többféle lencsével kaphatóak. Ma már dioptriás szemüvegként is hordanak olyan fazonokat, amelyek eredetileg napszemüvegként robbantak be a köztudatba, ilyen például a pilóta fazon. Praktikus megoldás, ha fényre sötétedő lencsével kérjük, így mindkét funkciót be tudja tölteni.

– A klasszikus keretszínek – fekete, barna, arany, ezüst, rosegold – mellett sokan döntenek az átlátszó (víz színű) keretes napszemüvegek mellett – folytatta Szilvási Alex optikus. – A tükrös lencsék reneszánszukat élik. Főként a hölgyek kedvelik a nagyon halvány, de színes lencséket.

A szakemberek elmondták, az árkülönbséget sokszor nemcsak a márka, hanem a lencse minősége eredményezi, hiszen vannak már többek között különféle sportokhoz kifejlesztett speciális lencsék is.

A legfontosabb kritérium természetesen még mindig az, hogy a napszemüveg 100 százalékban UV-szűrős és torzításmentes legyen. A szaküzletekben kapható modellek mind megfelelnek ennek a feltételnek, sőt van olyan lencsegyártó cég is, amelynek az optikai lencséi is UV-védelemmel vannak ellátva.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...