Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Varázsoljuk újjá otthonunkat!

Varázsoljuk újjá otthonunkat!

| Madarász Réka | Sztárok

Kinn még zord az időjárás, így talán eszünkbe sem jut, hogy közeledik a lakásfelújítás időszaka. Mielőtt saját kezűleg nekiállnánk otthonunk szépítésének, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy rengeteget segíthet egy profi lakberendező.

A lakberendező dolga – nevének is megfelelően – a lakás berendezése: a felméréstől a kivitelezés befejezéséig. Segít a terek kialakításában: méretben, formában, stílusban, színben, praktikumban, élhetőségben a legtöbbet kihozni a lakótérből. Annak ellenére, hogy rengeteg múlik a tervezésen, a legtöbben nem szívesen költenek rá. Pedig sok felesleges kiadástól kímélhetjük meg magunkat azzal, ha nem is bízunk meg egy szakembert, de legalább tanácsot kérünk tőle.

– A megrendelővel közös projektünk igényfelméréssel kezdődik – tudtuk meg Ignácz Gabriella lakberendezőtől. – Természetesen nem ugyanarra van szüksége egy háromgyerekes családnak, mint egy megrögzött agglegénynek. Ezután – többek között a rendelkezésünkre álló lakótér méreteiből és az anyagi lehetőségekből kiindulva – előzetes tervet készítünk, ami magában foglalja a világítástervet is.

A szakember – kérésre – színtervet is készít, ugyanis nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a minket körülvevő színek jelentős hatást gyakorolnak a közérzetünkre. Gabi azt javasolja, hogy a konyhába meleg színeket – sárgát, barnás árnyalatokat –, a hálószobába nyugtató, natúr színeket válasszunk. Hogy milyen lesz a nappalink, az az ízlésünktől függ. Mivel most a minimalista stílus dívik, ennek megfelelően pedig a fa, a fém és az üveg éli virágkorát, ezeket általában fehérrel, feketével, szürkével, barnával kombinálják, illetve valamilyen telt színnel dobják fel.

Ha az elkészült tervek megfelelnek az ügyfélnek, kezdődhet a kivitelezés. Optimális esetben a lakberendező és a megbízó közösen választják ki az anyagokat. A lakberendező vállalhatja a munkálatokhoz szükséges szakemberek megkeresését is, ami – főként városunkban – nem kis könnyebbséget jelent.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...