Vitaminpótlás ősszel–télen

| Németh Kinga

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Itt az ősz, kezdődik a bölcsi/ ovi/ iskola, de már az első nap után betegeskedik a gyerek? Kell-e erősíteni az immunrendszerét? Milyen természetes megoldások vannak?

Első és legfontosabb az egészséges szokások megtartása mind napirendben, mind étkezésben, ezáltal fokozva a védekezőképességet. Rendkívül fontos az elegendő alvás a kicsiknek, hiszen ha fáradtak, az fogékonyabbá teheti szervezetüket a betegségekre.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Őszi–téli időszakban előkerülnek a C-vitamin-tabletták. A gyermekek C-vitamin-szükséglete 1–3 éves kor között körülbelül 15 miligramm, 4–8 éves kor között 25 miligramm naponta. Negyed bögre kivi körülbelül 41 milligramm C-vitamint tartalmaz. Ha a gyermek változatosan fogyaszt mindenféle színű zöldséget, gyümölcsöt, ezt a szükségletet fedezni fogja. Kerüljük a megadózisokat, hiány esetén orvossal egyeztetve adjuk étrend-kiegészítőket a kicsiknek! C-vitamin-túladagolás esetén megnő a vesekő kialakulásának kockázata.

A D-vitamin pótlása ősztől tavaszig javasolt, azonban az előírt dózist ne lépjük túl! A D-vitamint is túl lehet adagolni, bár sokszoros mennyiség szükséges hozzá. Tünetei lehetnek: zavartság, bágyadtság, hányás, izomgyengeség. A karotinoidok is hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Tartalmazza például a sárgarépa, narancs, mandarin, kaliforniai paprika. Érdemes nyáron már felkészíteni a szervezetünket a téli időszakra, így jó, ha rendszeresen kínálunk ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből a gyerkőcöknek.

A testmozgás szintén jó hatással van az immunrendszerre, egészségmegőrző, csökkenti a betegségek kialakulásának valószínűségét. A gyerekeknek naponta egy órát kellene aktívan mozogniuk. Az aktív nem feltétlenül jelenti azt, hogy sportoljanak vagy edzőterembe járjanak. Délutáni játék a játszótéren vagy az udvaron, séta, télen akár egy intenzívebb hógolyócsata vagy hóemberépítés is megfelelő lehet.

Amikor már megtörtént a „baj”, próbálkozhatunk a panaszok enyhítésére hároméves kor felett lándzsás útifűvel (megfázás, légúti megbetegedések esetén hatékony). Négyéves kor felett adhatunk akár borsmentateát is pici mézzel édesítve, hiszen utóbbinak önmagában antibakteriális hatása van. 

Teljes verzió