Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zenei összhanggal, közösen
– Elsősorban külföldön próbáljuk a Kárpát-medence zenei kultúráját bemutatni – mondta Varga Gábor (j), aki Polgár Évával és Borbély Lászlóval alkotja a Carpathian Impressions triót.Fotó: Krisztian Willingstorfferr

New York után Sopronban a Carpathian Impressions

Zenei összhanggal, közösen

| Kóczán Bálint | Sztárok

A világhírű Carnegie Hallban előadott produkcióját mutatja be a Liszt-központban a Carpathian Impressions június 21-én. Ennek apropóján Varga Gábor soproni dzsesszzongoristával beszélgettünk.

– Mennyiben lesz más ez az előadás? Gondolhatunk itt az akusztikára, környezetre, közönségre.

– A Carpathian Impressions formáció minden koncertje más, hiszen Közép-Európa egyik legnagyobb zenei kultúrájából merítünk, így a kétszer 50 perces koncertjeink szinte 80 százaléka koncertről koncertre változik. Meggyőződésem, hogy az elmúlt 30 évben olyan jellegű viszonyrendszer az előadó és a befogadó között nem volt, amellyel most készülünk az év legrövidebb éjszakájára.

– A színpadot mennyire használjátok ki?

– A két hangszert a nézőtéren helyezzük majd el, ellentétben a szokásos színpadi helyükkel, így a nézők körbeülhetik a művészeket, ezáltal nem egy klasszikus, ex katedra jellegű előadásra számíthatnak. Az alkotók és a befogadók ilyen típusú közelsége teljesen új energiákkal tölti meg az előadást, nem utolsó sorban betekintést ad a hangokon túl, az alkotási folyamat fizikai valóságába is.

– Hogy született meg a Carpathian Impressions?

– Mindhárman ugyanazon kiadónál dolgozunk, így három évvel ezelőtt találkoztunk. A kölcsönös szimpátia és a zenei összhang indított el minket a közös úton, és született meg a Carpathian Impressions.

– Mi az, amit szeretnétek ezzel a formációval képviselni? Mennyire fontos ebben a felállásban a magyar értékek közvetítése?

– A formáció arspoétikája túlmutat az egyéni ambícióinkon. Arra hivatott, hogy a születési helyünk predesztinálta örökséget terjessze szerte a világban, ez az első számú és esszenciális küldetés.

– Mire készüljön a közönség, mire számíthat?

– Garantáltan meglepetésekre. De nemcsak az este folyamán, hanem már délután is. Már fél háromtól négy kiváló zongorista fogja megfűszerezni a napot, folyamatosan szólnak majd a zongorák.

– Amerikában már turnéztatok. Külföldön lesz még koncert, vagy itthon szeretnétek több helyre eljuttatni a műsorotokat?

– Jelenleg több külföldi célunk, tervünk van, amelyek még szervezés alatt állnak. A formáció jellegéből adódóan elsősorban külföldön próbáljuk a Kárpát-medence zenei kultúráját bemutatni, közkinccsé tenni.

Carpathian Impressions: Június 21., péntek 20 óra, Liszt-központ. Polgár Éva, Borbély László, Varga Gábor a világhírű New York-i Carnegie Hall koncertkomplexum színpadán előadott koncertje Sopronban.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Hódít az elegancia

Hódít az elegancia

2024. 06. 12. | Madarász Réka

Szinte naponta megjelennek a különböző platformokon az aktuális körömtrendek. A hölgyek követik az influencerek, sztárok ajánlásait, a műkörömgyártók...