Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A család összetartó ereje
Erdészné Giczy Margit és Erdész Antal 1959 áprilisában házasodott össze – azóta is kitartanak egymás mellett. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

A család összetartó ereje

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Egyikünk sem született soproni, én budapesti, egészen pontosan budai vagyok, ott is érettségiztem, az Ilona utcai egykori Királyi Egyetemi Katolikus Főgimnáziumban – kezdte Erdész Antal. – Az ostrom alatt mindenünk elpusztult, majdnem száz belövést kapott a házunk, semmink nem maradt, úgyhogy a középiskola után dolgozni kezdtem, majd 1951-ben fölvettek az Agrártudományi Egyetemre, ahol 1956-ban diplomáztam mint mezőgazdasági mérnök, majd mérnöktanári oklevelet is szereztem. A Soproni Állami Gazdaságban kezdtem el dolgozni, de Harkán laktam, ugyanis a bátyám, Erdész Ferenc ott volt plébános. Az egyik alkalommal egy kiküldetésből jöttem haza, amikor a vonaton egy kupéban ültünk Margitkával, akit egyébként a harkai templomból már látásból ismertem, és elkezdtünk beszélgetni.

– Élénken él az emlékeimben ez a 65 évvel ezelőtti találkozás a vonaton, amikor otthonról, azaz Csornáról jöttem vissza Harkára, ahol én abban az időben tanítottam – folytatta a történetet Erdészné Giczy Margit. – Ezt követően már rendszeresen találkoztunk Antallal, gyakran Sopronban, ugyanis itt laktam albérletben Rybach Mária néninél, akinek a fia éppen akkor disszidált, ma pedig Svájcban híres karmester, a Zürichi Egyetem professzora.

A fiatalokat 1959 áprilisában a vőlegény bátyja, Erdész Ferenc adta össze, aki közel negyed századig volt Harka plébánosa, a Soproni Társaskáptalan kanonokja. Egy Fenyves sori albérletben indult a közös életük, majd hamarosan megszülettek a lányaik, előbb Katalin, néhány évvel később pedig Márta.

– Az oltár előtt nemcsak kimondtuk, hanem hittel vallottuk és valljuk, hogy semminemű viszontagság között nem hagyjuk el egymás – mondta Erdész Antal. – A hosszú és boldog házasság egyik titka a család összetartó ereje. Mindig a gyerekek álltak az életünk középpontjában, minden egyéb, legyen az szakmai karrier vagy az anyagiak, csak ez után következhetett.

– Természetesen voltak viszontagságok is az elmúlt 62 év során – tette hozzá Giczy Margit –, de ezek is csak megerősítettek bennünket, úgy a hitben, mint az egymás iránti szeretetben.

Erdészné Giczy Margit aranydiplomás tanár 1933-ban született Bogyoszlón. A soproni Isteni Megváltó Leányai Tanítóképzőjében szerzett tanítói, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán rajz–földrajz szakos tanári diplomát. Az Orsolya téri általános iskolából ment nyugdíjba 1988-ban.

Erdész Antal vasdiplomás agrármérnök, mérnöktanár 1931-ben született Vecsésen. Agronómusként a Soproni Állami Gazdaságban dolgozott, majd 1964-től 1993-ig a Lippai János Kertészeti Szakképző Iskolában tanított.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.