Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A család színe lila-fehér
Mozsolits Szabolcs (b) és Mozsolits Jenő a focipályán is jó csapatot alkot. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Mozsolits Jenő és Mozsolits Szabolcs

A család színe lila-fehér

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A két Mozsolits nélkül elképzelhetetlen az SVSE lila-fehér gárdája, hétről hétre az apa, Mozsolits Jenő edzőként ül a kispadon, Szabolcs fia pedig ontja a gólokat.

– A Soproni Vasas pályája mellett laktunk, úgyhogy én ott nőttem fel, ott kezdtem el ötéves koromban focizni – kezdte labdarúgó pályafutásának történetét a soproni labdarúgó berkekben rendkívül népszerű Mozsolits Jenő, azaz Mozsó. – Pados Zoli bácsi volt az edzőnk, aki észrevette, hogy bár a mezőnyben játszottam, de tréningeken gyakran beálltam védeni a kapuba. Már 15 évesen az első csapat kapuját védhettem, ráadásul idegenben, a Győri Élelmiszer ellen. Emlékezetes számomra ez a mérkőzés, ugyanis kivédtem egy tizenegyest, bár halvány fogalmam nem volt arról, hogy valamelyik irányba el kellene mozdulnom, így középen állva telibe találtak. Ezt követően a Vasas egykori intézője, Geiger Imre, alias ­Charles azt mondogatta, hogy nekem az ifjúsági válogatottban a helyem, pedig őszintén szólva nem sok közöm volt ehhez a „bravúrhoz”.

Ezt követően Mozsolits Jenőnek volt olyan hétvégéje, amikor a serdülőben, az ifiben, a tartalékban és az első csapatban is játszott, méghozzá nemcsak kapusként, hanem különböző posztokon a mezőnyben is.

– Az első kapusedzőm még a Vasasban Majsa László volt, majd amikor a katonaság után Göndöcs Tibi hívó szavára 1988-ban átigazoltam az SVSE-be, akkor Babos Laci, illetve Varga Alfréd, sajnos már egyikőjük sem él – folytatta Mozsolits Jenő. – Negyvenkét éves koromig védtem a lila-fehérek kapuját, a tudósításokban nem egyszer volt 10-es osztályzat a nevem mellett, majd soproni évei alatt kapusedzője voltam a magyar válogatottat is erősítő Rabóczky Balázsnak. Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy a fiam is a nyomdokomba lépett.

– Kissrác koromban apának nemcsak a meccseire, de gyakran még az edzéseire is kijártam, úgyhogy belenőttem a fociba – vette át a szót édesapjától Szabolcs. – Még kölyökként mezőnyjátékos voltam, aztán hátravittek a kapuba. Egy bajnoki meccsen Kőszegen apu cserekapusa is voltam, hozzá hasonlóan én is talán éppen 15 éves lehettem akkor, de őszintén szólva mindig is jobban vonzott a góllövés, mint azok elhárítása, így hamar visszatértem a mezőnybe.

Szabolcs a maga 39 évével nemcsak a rangidőse az SVSE labdarúgócsapatának, de pályafutása során szerzett 324 góljával az egyik legeredményesebb csatára is.

– Őszintén mondom, hogy apu nemcsak az edzőm, hanem minden tekintetben a példaképem is – zárta Mozsolits Szabolcs. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.