Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A fájdalmat csillapítani kell!

| Munkatársunktól | Tallózó

Ez az orvoslás egyik alaptörvénye.

fájdalom maga ugyanakkor nem betegség, „csak” tünet. Testi vagy lelki oka van. Ha testi az oka, akkor valamilyen szövetkárosodás, gyulladás… jele. Fájdalomérző pályák juttatják a jelzéseket agyunkba, és az agyban alakul ki maga a fájdalomérzet.


Ha csak lehet, tartós fájdalom esetén oki terápiára kell törekednünk. Ehhez tudnunk kell, milyen betegség okozza. Enélkül „csak” tüneti fájdalomcsillapítás történhet, de történjen! Nagyon nem mindegy azonban – főleg tartós, ismétlődő fájdalom esetén –, hogy hogyan történik a fájdalomcsillapítás. Ne dőljön be a rek­­lámoknak! Aki éveken át gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót szed, annak egy bizonyos össz­­gyógy­szer­dó­zis biztosan károsítani fogja például a veséjét. Ez nem a gyógyszer, hanem az alkalmazás hibája.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Érje utol magát!

2021. 06. 16.

Most, hogy a Covid okozta nyomás az egészségügyi rendszeren enyhül, itt az ideje, hogy szépen lassan, szisztematikusan bepótoljuk az elmaradásainkat.

Jövőre gyémántlakodalom

Jövőre gyémántlakodalom

2021. 06. 16. | Pluzsik Tamás

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.