Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kék–fehér mez kötelez
Takáts Krisztián, Péter, Alexandra és Dalma – mindannyian kosárlabdáztak a SMAFC-ban. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Dr. Takáts Péter, Krisztián, Alexandra és Dalma

A kék–fehér mez kötelez

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Takáts családban a kosárlabda „kötelező tantárgy”, mint ahogy a SMAFC hagyományos kék–fehér mezének felhúzása is az.

– Különösebb sportbéli családi örökségem nincs, mindössze talán annyi, hogy édesanyám egyik testvére, Bugner László kiváló labdarúgó volt a Soproni Vasasban – kezdte dr. Takáts Péter. – Mindezt azért említem meg, mert az én sportpályafutásom is az Ágfalvi úti focipályán indult és talán folytatódott volna is, hisz olyan társaim voltak, mint a későbbi válogatott labdarúgó, Pénzes Mihály, de sajnos közbejött egy lovaglóizom-sérülés. Éppen ekkor lettem gimnazista a Berzsenyiben, és mivel hiányzott maga a játék, kézbe vettem egy kosárlabdát, és elkezdtem büntetőket dobálni. Nyilván jól mehetett, mert Erdész Nándi bácsi ezt meglátva meghívott a csapatába, és ezzel el is dőlt a kérdés, kosaras lettem. Túlzottan ez nem tetszett Tóth Antal testnevelő tanáromnak, aki az atlétika, ezen belül is a távolugrás felé szeretett volna terelgetni.

Dr. Takáts Péter tagja volt a SMAFC 1969-ben kupagyőztes aranycsapatának. Weisz Ferenc, a kiváló kosárlabda szakíró ezt írta róla: „Takáts Péter kitűnő fizikai adottságait kihasználva, a taktikai fegyelem szabályait messzemenően betartva jelentős szerepet játszott a sikerek kivívásában.”.

– Apu, úgy gondolom, szerénységből nem mondta el, hogy kiváló utánpótlásedző is volt, nem utolsó sorban pedig hat évig a SMAFC tanár–elnöke – kapcsolódott a beszélgetésbe Krisztián, akinek tenisszel indult a sportpályafutása, de aztán elcsábította a kosárlabda. Az SKC színeiben négy évet játszott az élvonalban, majd huszonhárom éves korában egy térdsérülés miatt kellett befejeznie a profi sportot, bár még ezt követően néhányszor a SMAFC játékosaként pályára lépett.

– Máig emlékezetesek számomra bátyám zsákolásai, hiszen nemcsak eredményes, hanem nagyon látványos is volt az ő játéka – folytatta dr. Takáts Alexandra, aki az úszás és a tenisz után viszonylag későn kezdett el kosarazni. Ő is a SMAFC színeiben játszott, részese volt annak a sikernek, amikor az egyetemi klub frissen alakult női csapata felkerült az első osztályba, 2010-ben megnyerte a MEFOB-kupát (Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság – szerk.), a bajnokságban pedig ezüstérmes lett.

– Ezek után elképzelhető lett volna, hogy én ne kosarazzak? – mondta mosolyogva Dalma. – Hát persze, hogy nem, sőt, hogy teljes legyen a kép, én is SMAFC-os voltam. Játszottam együtt Alexandrával, és még egy adalék az „alma és fája” kapcsolathoz: édesapával együtt mindnyájunknak ugyanaz az alma matere, a Soproni Egyetem.

– És még egy apró kiegészítés – vette vissza a szót dr. Takáts Péter. – Alexandra nemcsak kosarasként, hanem egyetemi oktatóként is a nyomomba lépett, amire éppúgy büszke vagyok, mint valamennyi gyermekem sportsikerére.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.