Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Kockásfülű nyúl rendezője
Richly Zsolt. Fotó: Pluzsik Tamás

Richly Zsolt: „Igazi művészcsalád a miénk”

A Kockásfülű nyúl rendezője

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk égető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok is, akik már nemzedékek óta itt élnek, s azok is, akik elszakadtak Soprontól.

– Egészen pontosan nem tudjuk, eredetileg honnan származik a családunk Richly ága, vélhetőleg Prága környékéről. Ezt azonban semmivel alátámasztani nem tudom, pláne, hogy évekkel ezelőtt jelentkezett egy távolinak vélt rokon Sziléziából is – repült vissza az időben családja történetének felidézésében Richly Zsolt Kiváló és Érdemes Művész. – Az viszont biztos, hogy Jan Richly ükapám 1841-ben már Sopronban cukrászmester volt, és ezt követően aztán ez a mesterség apáról fiúra szállt.

– Richly Nándor nagyapámnak az Ikvahídon volt a cukrászműhelye, ahol gyerekként én is sokat tébláboltam, csodáltam a tortákra kanyarított fondant-díszeket, a cukorszirmokból összeállított rózsákat, és azok az illatok… – emlékezett Richly Zsolt.

A Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező nevéhez televíziós so­­­­ro­­zatok, egész estés TV- és mozifilmek kötődnek. Közülük kiemelkedik az általa rendezett Kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi című rajzfilmsorozat, melyeken generációk nőttek föl.

Richly Zsoltnak és édesapjának közös rajztanára volt, utóbbinak a Széchenyiben, Zsoltnak a rajziskolában volt a mestere Soproni Horváth József. Az apa aztán kiváló akvarellista lett, majd tanárként Aszódon helyezkedett el, ahonnan be­hívták katonának, kikerült a frontra, majd a visszavonulás során a börgöndi repülőtér védelménél esett el. – Az ujján lé­­vő gyű­­rűbe édesanyám neve volt vésve, ezért tudták azonosítani az exhumálásnál, és így kerülhetett haza, az evangélikus temetőbe – mesélte Zsolt.

– Édesanyámat Bedy Máriának hívták, szüleinek vegyeskereskedése volt a Torna utca 4-ben, az üzlet fölött volt a la­­kásuk, ahol én is születtem. Apu halála után édesanyám 11 évig volt özvegy, majd férjhez ment dr. Gáspárdy Sándorhoz. Ő eredetileg jogász, illetve tanfelügyelő volt, majd miután elvesztette az állását, rajztanárként és festőművészként kereste ke­­nyerét, csakúgy, mint öcsém, Gás­­párdy Tibor, aki szintén meg­­becsült művésze Sopronnak. Igazi művészcsalád a mi­­énk – zárja Richly Zsolt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára jelenleg egy tízrészes, Luther Márton életét bemutató rajzfilmsorozaton dolgozik, melyből már nyolc rész elkészült, és a tervek szerint szeptembertől vetíti a Duna Televízió. 

Családi háttér

1941-ben született Sopronban. Szülei pedagógusok voltak, mind az édesapja, mind a nevelőapja rajztanár, édesanyja pedig tanítónő volt. Felesége matematika–fizika szakos középiskolai tanár, évtizedekig a Balettintézet növendékeit oktatta. Gábor fiuk finn–történelem szakos bölcsész, jelenleg Helsinkiben a Balassi Intézet igazgatója, András pedig francia nyelvtanár Sopronban.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.