Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A közös értékek összekötnek
Mühlné dr. Horváth Margit és Mühl Nándor – a fiatalokat 1969-ben adta össze Weltler Ödön lelkész a soproni evangélikus templomban. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

A közös értékek összekötnek

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Bár nagyon közel laktunk egymáshoz, talán öt ház volt közöttünk a József Attila utcában, de mi Margittal nem vagy csak éppen látásból ismertük egymást – kezdte Mühl Nándor. – Amikor én itthon voltam, akkor Margit egyetemista volt Budapesten, majd behívtak katonának. A leszerelésem után az öntödében dolgoztam, és közben a Miskolci Műszaki Egyetemen végeztem a kohómérnöki szakot. Akkoriban a Széchenyi-palotában működött a soproni MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége – a szerk.), melyben a magam területén én is tevékenykedtem, csakúgy, mint Sopron köztiszteletben álló gyógyszerésze, későbbi díszpolgára, dr. Horváth Dénes is. Egy alkalommal odajött hozzám Dénes bácsi, hogy másnap menjek el hozzájuk, mert csak hárman vannak, hiányzik egy személy a kártyapartihoz.

– Lehet, hogy egy kicsit mérges is voltam édesapára, hogy kvázi odarendelt egy fiatalembert a délutáni kártyapartira – folytatta Mühlné dr. Horváth Margit. – Mindenesetre Cicával, vagyis Németh Anna barátnőmmel együtt izgatottan vártuk a kártyapartnert. Később a kártyapartik elmaradtak, mi pedig egyre gyakrabban találkoztunk, volt, amikor Nándi elém jött a Wartburgjával, és megvárt a gyógyszertár előtt.

Mühl Nándorról tudni kell, hogy nagy focirajongó volt, ma is az.

– Hová mégy fiam? Meccs lesz a tévében – mondta egy alkalommal az édesanyám. – De most nekem más dolgom van, Margittal van randevúm – válaszoltam neki, és már vettem is a kabátom. Elmosolyodott, és azt hiszem, akkor gondolta először drága jó anyám, hogy „komolyodik a dolog”.

Mühl Nándor így nem látta azt a meccset, amikor Albert és Dunai II. góljaival 2:0-ra megvertük a cseheket, de talán annyira nem is bánja...

A fiataloknak 1969. augusztus 19-én volt az esküvőjük a soproni evangélikus templomban, ahol Weltler Ödön lelkész fogta össze Margit és Nándor kezét, és áldotta meg az ünneplő gyülekezettel együtt az ifjú párt.

– Hogy van e titka a hosszú és boldog házasságnak? Igen, van, és ez nem is olyan nagy titok, mindössze egy szó: a szeretet – válaszolta Margit. – Igen, ez a legfontosabb – vette át a szót a feleségétől Nándor –, de én még hozzátennék valamit: a közös értékek egy házasságban éppen olyan fontosak és meghatározóak, mint a közös célok.

Mühlné dr. Horváth Margit Lövőn született 1944-ben. A Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 1968-ban vette át diplomáját, majd 1972-ben gyógyszerhatástan–toxikológia szakvizsgát tett. A Béke úti Segítő Mária Gyógyszertár tulajdonosaként ment nyugdíjba 2020-ban.

Mühl Nándor 1938-ban született Sopronban. A Nehézipari Műszaki Egyetemen 1967-ben szerzett kohómérnöki diplomát. A Soproni Vasöntödéből ment nyugdíjba 1996-ban.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.