Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A munka a jutalom
Lelkészek egymás közt: Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vett át Balog Zoltán minisztertől dr. Vladár Gábor

Magas állami kitüntetésben részesült dr. Vladár Gábor

A munka a jutalom

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Kimagasló tudományos, oktatói és lelkipásztori munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vett át Balog Zoltán minisztertől dr. Vladár Gábor, a soproni református gyülekezet vezető lelkésze, a Pápai Református Teológiai Akadémia professzora és volt rektora.

– Mi indította arra, hogy lelkipásztor legyen?

– Bár nagyon erős egyházi kö­­tő­­désű családban nőttem fel, gyermekként soha nem ju­­tott eszembe, hogy lelkipásztor legyek. Változás gimnazista koromban következett be. Az or­­szág akkor egyetlen református középiskolájában, a Debreceni Református Kollégium gimnáziumában tanultam 1966–1970. között. Nagy hatással volt rám vallástanárunk, dr. Rózsai Tivadar személyisége. Megragadott az a szellemi igényesség, ahogyan felvázolta előttünk hitünk titkait.

– Immáron harmincnégy éve a Soproni Református Egyházközség lelkipásztora. Hogyan látja az itt eltöltött éveket?

– Több mint három évtized nagy idő egy ember életében. Lelkipásztori szolgálatomat Ta­­­­ká­­csiban, egy Pápa melletti fa­­luban kezdtem, innen kerültem Sopronba. Akkor a városban még nagyon kisszámú református közösség élt. Ma a rendszerváltás után meginduló betelepülések folytán Sopronban és környékén mintegy másfél ezer református él. Nemcsak a rendszerváltás, hanem a lé­­lekszám növekedése miatt is gyökeresen megváltozott a lelkipásztori munka külső feltételrendszere. Így ma munkatársaimmal együtt egy nagyon színes összetételű gyülekezetben tevékenykedem.

– Közel két évtizeden át volt a Pápai Református Teológiai Akadémia vezetője, rektora. Az ott végzett munkájáért is kapta a mostani kitüntetést. Milyen érzés volt átvenni a köz­­társasági elnök által adományozott díjat Balog Zoltán minisztertől, aki szintén református lelkész?

– Természetesen ilyenkor nyilván zavarban van az ember, mert senki sem azért végzi a munkáját, hogy egyszer majd díjat kapjon érte. Számomra és velem együtt sokak számára, már az is jutalom, hogy dolgozhatom. Mivel intézményvezetőként kaptam, egyúttal az a sejtés is megörvendeztet, hogy egy-egy ilyen magas elismerésből a Soproni Református Egyházközség és a Pápai Református Teológiai Akadémia közösségi munkájának helyeslése is kicsendül.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.