Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„A név maga az ember”
Soproni Annamária Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Soproni Annamária

„A név maga az ember”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Soproni Annamária nem tudta folytatni a családi hagyományt, legalábbis abban a tekintetben, hogy édesapjához és nagyapjához hasonlóan ő is a Berzsenyi-gimnáziumban érettségizzen. Az elsős gimnazisták között ugyanis volt már egy „ludovikás gyerek”, Kosztka Vilmos százados fia, így őt átirányították a soproni Martos Flóra Gimnáziumba. Az érettségit követően Annamária elvégezte a Könnyűipari Műszaki Főiskolát, majd Kelet-Berlinben folytatta tanulmányait. Évtizedekig dolgozott a Hungarotex Külkereskedelmi Vállalatnál, a rendszerváltás körüli években a magyar konfekcióexport meghatározó személyisége volt New York-i székhellyel, majd pedig egy amerikai divatcég európai igazgatójaként tevékenykedett.

– Az ükapámnak, Hauser Lajosnak a 19. század első éveiben jól menő asztalosműhelye volt a Bécsi utcában – kezdte történetét Soproni Annamária. – Zehtner Erzsébettel kötött házasságukból két gyermekük született, Mária dédnagyanyám és Károly, aki előbb kitanulta édesapja mellett az asztalosmesterséget, majd a bécsi akadémián kiváló festőművésszé képezte magát. Hauser Károly festményei ma is a Soproni Múzeum féltett és megbecsült értékei, melyek betekintést engednek a reformkori Sopron világába. Dédnagyanyámat Schmidt János cipészmester vette feleségül, az ő házasságukból született Ferenc nagyapám, aki Pozsonyban jogot tanult, majd hazatért Sopronba, és a városházán helyezkedett el.

– Nagyszüleim egy bécsi bálon ismerkedtek meg, házasságukból két lány született és az édesapám, Schmidt Károly, aki az első világháborúban hősi halált halt nagybátyja után kapta a Károly nevet – folytatta Soproni Annamária. – A családi hagyományt követve az evangélikus líceumban érettségizett, majd a katonatiszti pályát választva tanulmányait a Ludovikán folytatta, ekkor magyarosította a családnevünket Sopronira. A tiszti avatásról szinte azonnal a frontra vezényelték, de még előtte összeházasodtak az édesanyámmal, Árpád Magdolnával, aki Dunakiliti főjegyzőjének volt a leánya. Apám a fronton súlyosan megsebesült, ennek nyomát és következményeit élete végéig viselte, mint ahogy azt a „billogot” is, ami az egykori ludovikásoknak és családtagjaiknak megkeserítette és megnehezítette a háború utáni életét. Mindezek ellenére mint kiváló és megbecsült műszaki szakember a soproni zárgyárból ment nyugdíjba. Évtizedek óta nem Sopronban élek, ennek ellenére elkötelezett, lokálpatrióta soproni vagyok, nem véletlenül magyarosította az édesapám Sopronira a családnevünket. „Nomen est omen”, fogalmaz a latin mondás, azaz a név maga az ember, ezt hittel vallom és vallottam mindig is az életem során. 

Családi háttér: 1945-ben született Dunakilitin. Édesapja Ludovikát végzett katonatiszt volt, édesanyja pedig a soproni nevelőotthonban dolgozott. Férje vegyészmérnök volt, Dániel fiuk pedig közgazdász.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.