Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A pajzsmirigy

| Munkatársunktól | Tallózó

Hormont termelő szerveink legnagyobbika a pajzsmirigy.

Nem ez, hanem agyunk két speciális területe (például az úgynevezett agyalapi mirigy) az abszolút karmestere hormonális rendszerünknek, mégis állítható, hogy a pajzsmirigy hormonja(i) gyakorlatilag szervezetünk minden sejtjének működésére hat(nak). Ha a pajzsmirigy túlműködik, túlpörget. Nő az energiafogyasztásunk, pulzusszámunk, gyorsul a bélműködésünk, fogyunk és feszültté válunk. A pajzsmirigy alulműködéstől meg olyanok leszünk, mint a lemerült elem. Ha például a szívhatásokat nézzük, akkor a túlműködés ritmuszavarokat, a kezeletlen alulműködés érelmeszesedést okozhat.

A pajzsmirigy a nyakunkon, az ádámcsutkánk alatt helyezkedik el. Lehet megnagyobbodott (akkor hívjuk strú­­­­má­­nak), egynemű vagy göbös, de akár a szokványosnál kisebb is, azonban hatását a funkció határozza meg. Ennek alapmutatója a vér TSH értéke.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Érje utol magát!

2021. 06. 16.

Most, hogy a Covid okozta nyomás az egészségügyi rendszeren enyhül, itt az ideje, hogy szépen lassan, szisztematikusan bepótoljuk az elmaradásainkat.

Jövőre gyémántlakodalom

Jövőre gyémántlakodalom

2021. 06. 16. | Pluzsik Tamás

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.