Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Arccal mindig a nap felé
Stöckertné Conrád Katalin és Stöckert Károly 1969. március 29-én mondta ki a boldogító igent, életük két fiúval és 5 unokával lett teljes. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Arccal mindig a nap felé

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Az egykori soproni AFIT-nál dolgoztam energetikusként – kezdte Stöckert Károly. – 1966. december 8-án életem első hivatalos kiküldetésére utaztam Budapestre. Abban az időben még egy légterű vasúti kocsik voltak, és amelyikbe én fölszálltam, abban mindössze egy csinos fiatal lány ült, akihez odaléptem, hogy van-e itt szabad hely. Elég csacsi volt a kérdés, úgyhogy leültem vele szemben, és elkezdtünk beszélgetni.

– Győr után Karcsi meghívott a büfékocsiba, ahol meg­ittunk egy-egy kávét, majd hamarosan meg is érkeztünk a Keletibe, ahol ő ment jobbra, én pedig balra – vette át a szót Stöckertné Conrád Katalin. – Szakszervezeti beutalóval egy dunai hajón üdültem, az ebédhez kapott süteményt pedig hirtelen ötlettől vezérelve becsomagoltam egy szalvétába, és kivittem az esti gyorshoz a reggel megismert fiatalembernek.


Katalin abban az időben a szanatóriumban dolgozott, melynek kapujában néhány nappal később megjelent Károly, hogy hazakísérje őt. Ezt a randevút később még jó néhány követte...

– Már óvónőképzősként egy népdalversenyen azt a dalt adtam elő, hogy „Ki az urát nem szereti, nadragulyát főzzön neki! Paprikát is tegyen rája, kiterítik nyolc órára…”. Persze nagy volt a derültség, mert a társaim tudták, hogy ott ül a nézőtéren Karcsi is, aki akkor már eljegyzett vőlegényem volt.

53 évvel ezelőtt, 1969. március 29-én Mátéffy Balázs bencés szerzetespap adta össze a két fiatalt, majd a hajdúszoboszlói nászutat követően elkezdődött a közös életük. 1970-ben megszületett Miklós fiuk, majd 1973-ban Tamás, és velük, illetve az öt unokával lett teljes a család.


– Túl vagyunk az aranylakodalmunkon, így talán adhatunk receptet a hosszú és boldog házassághoz. Nagyon fontos egymás megismerése és elfogadása, még azt megelőzően, hogy az oltár előtt kimondanánk a boldogító igent – mondta Katalin, amihez Károly még hozzátette: – Egész életemet, így a házasságunkat is egy bölcs mondat vezérli, „Fordítsd arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül!”.

Stöckertné Conrád Katalin 1947-ben született Sopronban. Óvónői tanulmányai után először gyógypedagógus–logopédus, ezt követően az ELTE-n pszichológusi, majd szakpszichológusi diplomát szerzett. Nyugdíjba vonulásáig a Soproni Egyetem főállású oktatója volt.

Stöckert Károly 1944-ben született Sopronban. A Budapesti Műegyetemen épületgépész, majd később húsipari szakmérnöki diplomát is szerzett. A Soproni Húsgyárban végigjárta a vezetői ranglétrát, 1995-ig annak igazgatója volt. Egy országos minőségellenőrzési cég soproni képviselőjeként ment nyugdíjba.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.