Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Egészségsarok

Az elmaradás sara

| Tallózó

Vannak dolgok, amiket azonnal meg kell tenni. Hétköznapi példa, hogy a fuldoklót akkor kell kimenteni a vízből, amikor fuldoklik.

Ha ezt a helyzetet betegségre fordítom, akkor az infarktust akkor kell gyorsan és jól ellátni, amikor valaki infarktust kapott. Vannak aztán olyan betegségek is, amelyek tartósan állnak fenn, lassan változnak, és emiatt általában nem kell túl nagy sietség a rendben tartásukhoz. A bajaink zöme ilyen! Ezek az úgynevezett krónikus betegségek. Ilyen a szívelégtelenségek zöme, ilyen a cukorbetegség vagy éppen a magasvérnyomás-betegség is, de a sor még nagyon hosszú.

Ezeknél a bajoknál nem a mikor az elsődleges kérdés, de… Megfigyelésem szerint (és ez roppant riasztó) a Covid-helyzet sokakat arra késztet (vagy kényszerít), hogy egyre halasszák a krónikus betegségeikkel kapcsolatos lépéseiket.

Ez nagy-nagy csapda! Így lesz a kényelmesen megoldható problémák sorából akár életet veszélyeztető fuldoklás.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Tűzön-vízen át egymásért

Tűzön-vízen át egymásért

2022. 01. 12. | Pluzsik Tamás

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

Miért csinálom?

2022. 01. 12.

„Miért irkálod ezeket a szösszeneteket? Van ennek értelme? Lehet mérni a hatását az írásaidnak?”