Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az ember nem darabáru

Egészségsarok

Az ember nem darabáru

| dr. Tschürtz Nándor | Tallózó

Pörgünk-pörgünk, rohanunk. Szeretnénk mindent most rögtön megkapni vagy… visszaszerezni.

Egy csomó dolognál megszoktuk, hogy ha szeretnénk (és van pénzünk), bemegyünk a boltba (vagy ma már akár neten rendelünk), és… a miénk, megkaptuk. Ha „elveszett”, akkor is általában ennyit kell tennünk. Pénz – vásárlás, megvan.

Az utolsó évtizedekben, úgy érzem, sokan így gondolkodnak az egészség/ betegség tekintetében is. Ha elveszik az egészségem, majd veszek újat.

A szaporodó egészségügyi szolgáltatók is ezt sugallják. Hiszen ma (a legtöbb helyen) már ilyen-olyan csomagokat is választhat. Megveheti, amit akar. Ha a cipőnél működik, nyilván a magas vérnyomásnál is működni fog. Egy 44-es feketét kérek. Nem, nem fog (tartósan) működni.

Az ember nem darabáru. Itt – szakmailag – értelmetlen csomagokban gondolkodni. Persze szolgáltatóként pont ebben érdemes, mert… ebben lesz a pénz. Így egyszerűbb és gyorsabb.

Az egészséget csak személyre szabottan lehet megőrizni és visszaszerezni is. Ez pedig egyéni, személyre szabott tervezést igényel.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

A családi tradíció folytatója

A családi tradíció folytatója

2022. 05. 04. | Pluzsik Tamás

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.