Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Büszke vagyok őseimre”
Fabó Péter szülei 1956 karácsonyán hagyták el az országot. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Fabó Péter

„Büszke vagyok őseimre”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Fabó Péter az általános iskolát Győrben kezdte, majd Budapesten folytatta, negyedik osztálytól pedig már Svédországban tanult. A göteborgi egyetemen (University of Gothenburg) 1972-ben általános mérnöki (civil engineering) diplomát szerzett. Nyugdíjba vonulásáig a természetvédelemben tevékenykedett, amit mindig is szívügyének tekintett. Feleségével a Vänern-tó partján lévő Vänersborgban élnek. Gyakran és mindig örömmel utaznak Magyarországra, főleg Sopronba, sokszor együtt a gyerekekkel és az unokákkal.

– Apai felmenőimről Fabó Károly, Sopronban élő unokatestvérem már mindent elmondott, én inkább édesanyám felmenőiről, a Mika és a Zergényi családról beszélek – kezdte Fabó Péter. – Ükapám, Zergényi Gyula Győrben született 1825-ban, felesége Pfendesack Lujza viszont tősgyökeres soproni családból származott. Kormányfőtanácsos dédapám, dr. Zergényi Jenő Sopron tiszti főügyésze, az evangélikus egyházközség felügyelője volt. Sajnos őt nem ismerhettem, hisz 1929-ben meghalt, viszont a szép kort megért dédmamáról, Cavallar Ilonáról vannak gyermekkori emlékeim. Nagytopolcsányból (Topolcany) származó Mika Ferenc nagyapám jogot végzett Pozsonyban, a trianoni döntést követően Sopronban telepedett le, ahol későbbi apósa, a fentebb említett dr. Zergényi Jenő mellett tevékenykedett, majd a vármegyénél helyezkedett el. A második világháborúban adminisztrációs feladatai voltak, az utolsó időben a komáromi hadifogolytábornak volt rendkívül humánus vezetője. Egyik alapítója és haláláig aktív tagja volt a közelmúltban 700. ülését tartó Kitaibel Pál Természettudományi Asztaltársaságnak.

– Édesapám, Fabó Endre a soproni evangélikus líceumban érettségizett, majd a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem soproni kohómérnöki karán végzett 1943-ban – folytatta Fabó Péter. – Először a Győri Vagongyárban dolgozott az edző- és présműhely vezetőjeként. Egyre reménytelenebb, sötétebb lett a helyzet idehaza, úgyhogy szüleim 1956 karácsonyán úgy döntöttek, hogy a család elhagyja az országot. Nem volt egyszerű feladat négy gyerekkel nekivágni az akkor már egyre szigorúbban őrzött határnak, hisz Endre bátyám tizenkettő, én kilenc-, Tamás hat-, Nóri húgom pedig mindössze hároméves volt. Rövid ausztriai kitérő után Svédországban telepedtünk le, ahol édesapám szép szakmai karriert futott be, több szabadalma is van a különleges ferroötvözetek előállítására. Nyugdíjas éveiben kiterjedt kutatásokat folytatott a soproni ősökről, azt hogy én mindezt elmondhattam, elsősorban neki köszönhető. Végakaratukhoz híven szüleim a soproni evangélikus temető ravatalozójában lévő családi sírboltban nyugszanak, ahol újra egyesült a Zergényi, a Mika és a Fabó család.

Családi háttér: Győrben született 1947-ben. Édesapja kohómérnök volt, édesanyja, Mika Eleonóra pedig nevelte a négy gyereket, majd hasznosítva német, angol, svéd és magyar nyelvtudását, tolmácsként tevékenykedett. Felesége pedagógus. Fredrik fiuk egy göteborgi múzeum művészeti és kulturális ügyeivel foglalkozik, Andreas vezető beosztásban dolgozik a Scania autógyárban, Johannes pedig kertészmérnök.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.