Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Csipkay családi fogászat”

Alma és fája – dr. Csipkay Pétert lánya is követte a fogorvosi pályán

„Csipkay családi fogászat”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Nagyon beszédes a Csipkay család cégneve is: FamilyDent, családi fogászat. Együtt dolgozik anya, apa és a lányuk, mindhárman fogorvosok.

– Gyermekkorom és ifjúságom Budapesthez köt, a Margit híd pesti hídfőjénél, a Jászai Mari téren laktunk. Ennyi év után is nosztalgiával gondolok vissza tinédzser koromra, imádtam a Dunát, versenyszerűen eveztem – mesélte dr. Csipkay Péter. – Édesapám tisztviselőként dolgozott, édesanyám pedig elkötelezett pedagógus volt. Érettségi után a Chinoinban helyezkedtem el, ami elsősorban azzal a tanulsággal szolgált, hogy vegyész az egészen biztosan nem szeretnék lenni, ezért nagybátyám javaslatára a Központi Stomatológiai Intézetben kezdtem el dolgozni, ahol „fogorvosi körbe” kerültem. A következő évben a fogorvosi karra jelentkeztem, ahová föl is vettek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy az életem így alakult, hisz az egyetemi évek nemcsak diplomát adtak, hanem feleséget is, hisz Alizzal évfolyamtársak voltunk, együtt végeztünk és együtt is kezdtük el közös életünket, élethivatásunkat…

– …ami Kazincbarcikán kezdődött 1977-ben, ugyanis Budapesten nem volt álláslehetőség – folytatta a történetet dr. Nyitrai Aliz. – Néhány év után aztán „visszaszivárogtunk” a fővárosba, Érden építkeztünk, Budapesten dolgoztunk, mígnem egy barátunktól tudomást szereztünk arról, hogy fogorvos házaspárt keresnek Sopronban. Megragadtuk ezt a lehetőséget, és Balfon kezdtünk el dolgozni, a kastélyszállóban lévő fogászaton. Így lettünk 1989-ben soproniak, ma már úgy mondom: elkötelezett soproniak. Ennek köszönhetően és nyilván ezzel összefüggésben erős helyi pacientúrával is rendelkezünk.

– Viccesen szoktam mondani, hogy én lényegében két fogorvosi diplomaátadón vettem részt, hisz már akkor ott voltam anyu pocijában, amikor ő 1977-ben átvette a diplomáját, úgyhogy ennél hamarabb azt hiszem, nem lehet szakmai indíttatást szerezni – vette át a szót édesanyjától dr. Csipkay Eszter. – Lényegében a gyerekkoromat a szüleim mellett, fogorvosi rendelőkben töltöttem, van is egy fotóm, ahogy az óvodában az egyik kis barátnőm fogát „vizsgálom”. Szóval komolyan fel sem merült bennem más élethivatás, illetve csak egy villanásra a belsőépítészet, ami aztán családon belül valósult meg, hisz a férjem, ­Józsa Dávid építész.

– Szakmai szempontból is jó együttállás a mi hármasunk, kiegészítjük egymást – vette vissza a szót az édesapa. – Eszter gyerekfogászattal és fogszabályozással foglalkozik, ami az ő belépéséig hiányzott a mi szakmai palettánkról, és ez így nagyon jó, szakmailag, családilag egyaránt – ezért is hálás vagyok a sorsnak.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.