Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egyedül nem megy…

Egészségsarok

Egyedül nem megy…

| dr. Tschürtz Nándor | Tallózó

Ez a mondatkezdés, ha egy egészségügyi probléma megoldásáról (vagy megelőzéséről!), mind a páciensre, mind az orvosra igaz.

Orvos alatt mindig az egészségügyben dolgozó összes szakembert értem, függetlenül, hogy a neve előtt ott díszeleg-e a doktori cím. Most (joggal) mondhatja, hogy nehéz megbízható doktorra lelni, aki személyre szabottan, a szakma szabályai szerint és megértően, türelmesen fogja segíteni, de… Nem elfeledve, hogy az orvos is csak ember, s mint ilyen, maga is pácienssé válik, halkan meg kell jegyeznem, hogy megértő és türelmes, a szakma szabályait elfogadó (megfogadó és követő) páciens sincs éppen sok.

Hú, ez nagyon kegyetlenül hangzik, de igaz. Ráadásul nem elég, hogy maga a páciens akarjon tenni önmagáért, és nem elég, hogy az orvos akarjon és tudjon tenni a páciensért, hiszen a pácienst a környezete (család, baráti kör, munkahely…) akár akadályozhatja is a célszerű lépéseiben. A doktor pedig (ritka eseteket kivéve) csak akkor tud segíteni, ha maga is egy megfelelő szakmai környezet, csapat része.

Szóval egyedül tényleg nem megy. Együtt viszont sikerülhet.


Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.