Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egymásba kapaszkodtunk
Sándorné Bozza Klára és Sándor István hatvan éve kötött házasságot. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Egymásba kapaszkodtunk

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Vasárnaponként többször is találkoztunk, Egyházasfalu nem egy világváros, a templomba menet vagy a litániáról jövet elkerülni sem igen tudtuk egymást  – kezdte történetüket Sándorné Bozza Klára.

– Egy idő után pedig kifejezetten kerestük a találkozás lehetőségét – folytatta Sándor István. – Erre a legjobb alkalom a búcsú volt. Itt már együtt táncoltunk Klárival.

Mindez az ötvenes évek közepén történt, amit randevúk sora követett, melyek közül éppen az elsőről elkésett István.

– Elmentem a barátaimmal biciklizni, nagyon elfáradtam, úgyhogy utána lefeküdtem és elaludtam, így kénytelen voltam Klárinak azt füllenteni, hogy defektet kaptam – mesélte nevetve.

Nem lett következménye sem a füllentésnek, sem a késésnek, a fiatalok egyre többet voltak együtt, majd elérkezett az eljegyzés napja, amit hamarosan követett az esküvő.

– A községi tanácsházán 1963. június 22-én volt a polgári szertartásunk, mely után Klári édesanyja szigorú szemmel rám nézett, és azt mondta: „Fiam, te most szépen menj haza, Klári ugyanis neked még nem a feleséged!” – folytatta István.

Másnap az egyházasfalusi templom oltára előtt Horváth-Kiss Ambrus plébános úr a fiatalok egybefonódott kezeit átkötötte stólájával, ők pedig egymás szemébe nézve mondták utána az eskü szövegét.

– Ehhez azóta is tartjuk magunkat, immáron több mint hatvan éve – fogalmazott Klára asszony.

Az ifjú házasok élete Sopronban folytatódott, Klára a ruhagyárban, István pedig a Sofában dolgozott. A Wallner-villában lévő kis albérleti szobájukba született meg 1965-ben első gyermekük, István, majd 1972-ben már a Deák téri saját otthonukba vihették haza a kisebbik fiút, Attilát.

– A hosszú és boldog házasság receptje a mi esetünkben talán kicsit rendhagyó, hisz Istvánnal nagyon szegények voltunk, csakis és kizárólag egymásba tudtunk kapaszkodni, és ez nagy összetartó erő – mondta Klára asszony.

– Amihez mindig társult és társul ma is a töretlen istenhit – zárta Sándor István.

Sándorné Bozza Klára 1942-ben született Egyházasfaluban. Női szabóként dolgozott a Soproni Ruhagyárban. Sok-sok betegség után lerokkantosították, ezt követően férjével együtt a Katolikus Karitászban tevékenykedett.

Sándor István 1938-ban született Beleden. 1959-ben asztalos szakmunkás-bizonyítványt, 1965-ben pedig faipari technikusi képesítést szerzett. Nyugdíjazásáig a Soproni Faipari Vállalatnál (Sofa) dolgozott.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.